De kievit legt vier eieren in een ondiep kuiltje. Als een legsel mislukt, proberen ze het later vaak nog een keer.
De kievit legt vier eieren in een ondiep kuiltje. Als een legsel mislukt, proberen ze het later vaak nog een keer. Foto: Rudmer Zwerver

Oog voor broedseizoen

In deze rubriek Buiten gewoon groen vertelt waterschap Hollandse Delta iedere week iets actueels over onze omgeving.

Waterschap Hollandse Delta beheert maar liefst 10.041 kilometer dijken, sloten en wegbermen en 60.000 bomen en hagen. De Wet Natuurbescherming verbiedt tussen 15 maart en 15 juli de meeste werkzaamheden die nestelende vogels verstoren. Maar soms zijn waterschappen in het broedseizoen toch aan het werk voor uw veiligheid.

Voor uw veiligheid
Voor uw verkeerveiligheid maaien de waterschappen in deze periode een smalle strook van de berm langs wegen en kruispunten. Zo zorgen we voor voldoende verkeersoverzicht. Wij maaien het riet in onze belangrijkste sloten, zodat we bij hevige voorjaarsbuien het regenwater kunnen blijven afvoeren. Ook maaien wij onze primaire dijken om de grasmat in goede conditie te houden. Een stevige grasmat is belangrijk voor een stevige dijk.

Gedragscode
Een landelijke gedragscode zorgt ervoor dat alle waterschappen hun belangrijkste veiligheidstaken kunnen uitvoeren in het broedseizoen. In deze ontheffing van de Wet Natuurbescherming staat precies beschreven om welke werkzaamheden het gaat en wat de voorwaarden zijn.


Dansteams in de prijzen

Voor de derde keer dit seizoen hebben de vier wedstrijdteams van Upstairs Dance & Fit uit Ridderkerk meegedaan aan de online voorrondes van het NK Hiphop/ streetdance van de Shell we Dance- competitie.
Waar jaarlijks de teams van Upstairs door Nederland reizen om in theaters en sporthallen hun optredens te doen is het dit jaar allemaal online. Een week van tevoren worden er video’s opgenomen van de dans, die gedeeld worden met de jury. Tijdens een onlineshow worden alle optredens in een show uitgezonden, waarna de prijsuitreiking tevens online plaatsvindt. De Upstairs-teams behaalden in de eerste en de tweede voorrondes al enkele hoge klasseringen. Bij de derde ronde op 16 mei wisten alle teams zich te verbeteren t.o.v. de eerdere shows, wat resulteerde in vier bekers. United 1 behaalde vierde plaats (wat ook een beker oplevert), United 2 en Little United wisten de derde plaats te behalen en United 3 mocht op de hoogste treden staan met de eerste plaats. Na deze voorrondes is afwachten of alle teams voldoende punten behaald hebben om deel te mogen nemen aan de NK-finale.



Afbeelding