LEZERS SCHRIJVEN

Naar minder afval
Afgelopen week stond de nieuwste routekaart 'Op weg naar minder afval' in de Combinatie. Vanaf 1 januari 2022 verandert de afvalstoffenheffing. Er komt een vast tarief en een variabel tarief. Het laatste geldt alleen voor PMD + restafval.
Op het variabele tarief heb je zelf invloed: hoe vaker de klep van de ondergrondse afvalcontainer opengaat en hoe vaker je de oranje minicontainer aan de straatkant zet, des te meer je gaat betalen. Dan gaat de BAR-code achterop de container gebruikt worden waarvoor hij écht bedoeld was: Registratie om te belasten.
Ieder wel nadenkend mens wist natuurlijk allang dat de in eerste instantie opgevoerde reden 'de code wordt alleen maar gebruikt om de ophaalroutes te kunnen optimaliseren' een lachertje was. Terwijl de bal voor een groot deel bij de leveranciers ligt: zolang koekjes nog 3x verpakt worden en de bal gehakt op een plastic bordje, omwikkeld met plastic folie in een papieren zakje van de slager wordt meegegeven, is er nog een lange weg naar minder afval te gaan.

Heleen Bervoets