Geboren in het Erasmaspark (foto's Annemiek Faber)
Geboren in het Erasmaspark (foto's Annemiek Faber) Foto:

Veilig onder de vleugels van moeder

De laatste drie jaar maakt een zwanenpaar een groot nest in het Erasmuspark in het Zand. Helaas verliep de broedtijd de afgelopen vijf weken heel anders dan normaal.
De zwanen en ook de eieren in het nest werden regelmatig door "jeugdige bezoekers" bekogeld met kluiten aarde, wat vanuit het appartementencomplex werd gezien. Daarnaast was/is het heel vervelend en moedeloos om te zien, dat er zoveel afval in en om het nest en in het mooie park ligt! Tevens verdwenen op een raadselachtige manier eieren uit het nest! De gemeente werd ingeschakeld en heeft direct het gebied rond het nest afgezet met hekken, zodat niemand hier dichtbij kon komen. Hierdoor keerde de rust terug voor het zwanenpaar tijdens het broeden. Terwijl we met veel buurtbewoners alles goed in de gaten hielden, zijn afgelopen week negen jonge zwaantjes geboren. Naast het nest hadden de zwanen een soort rieten pad gemaakt voor de jongen, om het hoge nest in te lopen na een plons in het water.
Afgelopen maandag lagen de zwanen met jongen op het riet en was het mogelijk om vanaf ruime afstand een foto van een jong onder moeders vleugel te maken. Een ei bleef achter in het nest en lag de volgende ochtend kapot tussen de hekken. Veel omwonenden vroegen zich af, wat mensen bezield om op deze afschuwelijke manier met de natuur en dieren om te gaan! De negen gezonde jonge, mooie zwanen zwemmen momenteel voorzichtig langs de kant van de vijver. Een prachtig gezicht, waar je met een heerlijk gevoel naar kunt kijken. Gelukkig zijn er veel betrokken mensen, die voor de zwanenfamilie zijn opgekomen!

Annemiek Faber