Deze sloot is goed bereikbaar en heeft geen overhangende takken.
Deze sloot is goed bereikbaar en heeft geen overhangende takken. Foto:

Start van slotenschouw

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
Om het water in de polder goed te kunnen regelen, onderhoudt waterschap Hollandse Delta jaarlijks de sloten. Dit staat in Keur en in de Legger. En deze week gaat de Schouw van start. Wat betekenen deze begrippen?

Keur en Legger
In de Keur, een soort verordening, staan alle regels van het waterschap, bijvoorbeeld voor het onderhoud van een sloot. Een Legger is een kaart met alle sloten die het waterschap onderhoudt en waarvoor deze regels gelden.

Schouw
In het voorjaar controleert het waterschap de sloot op bereikbaarheid. Dit heet de Schouw. Een strook langs de sloot moet vrij zijn van obstakels en overhangende takken. Anders kan de onderhoudsmachine er niet bij. Zo nodig vragen wij de grondeigenaar om de strook vrij te maken en de takken te snoeien. Deze week starten wij met de eerste schouwronde die duurt tot juli. Elke sloot wordt eens in de vier jaar gecontroleerd of beschouwd.


INGEZONDEN

Participatie Oosterpark?
Burgerparticipatie, wat een prachtig middel voor de lokale politiek om samen met de inwoners tot een breed gedragen besluit te komen. Zeker wanneer het om besluiten gaat die invloed hebben op de directe leefomgeving en het woongenot van de inwoners. Petra van Nes (fractievoorzitter Burger op 1 ) haalde dit recentelijk aan in haar column.
Participeren is op de hoogte gebracht worden van de plannen van het college, daarover meepraten, input leveren en die input terug zien in de plannen. Dit prachtige proces heeft zich afgespeeld in Drievliet over de herinrichting van het Oosterpark. Het college heeft een voorstel neergelegd. Ze hebben buurtbewoners en gebruikers van het Oosterpark op een voorbeeldige manier betrokken bij de ontwikkeling van de plannen. Ook de deskundigen van 3VO.Biotoop hebben daar als om- en aanwonenden en gebruikers van het Oosterpark hun licht over laten schijnen. Zij zijn met verbetervoorstellen gekomen. Veel gebruikers van het Oosterpark hebben gezegd deze ideeën inderdaad een verbetering te vinden. En toen … werd er niks mee gedaan. Participatie door het afvoerputje. Meer bomen dan nodig is gaan gekapt worden. Terwijl juiste zo'n mooie slag geslagen was met het meer divers maken van het park door variatie in nieuwe aanplant na de Essenkap. Meer water komt erbij, terwijl omwonenden en gebruikers hebben aangegeven dat niet wenselijk te vinden. Terwijl onderzoekers, even belangrijk, aangegeven hebben het niet nodig te vinden.Water draagt geluid de wijk in. En geluidsoverlast is al jaren een "dingetje” in Drievliet. Wandelpaden moeten verdwijnen, zodat de natuur meer ruimte krijgt. Dat vindt de geconsulteerde ecoloog. Maar het Oosterpark is er voor de mensen die in Ridderkerk wonen en willen wandelen in het Oosterpark. Die willen meer paden, niet minder. Gelukkig maken ook mooie ideeën deel uit van het plan zoals het nu op tafel ligt. De schitterende natuurspeeltuin naast de kinderboerderij is inmiddels gerealiseerd en wordt volop gebruikt. Het verplaatsten van het strandje aan de "Surfvijver” naar de kant van de kinderboerderij is een geniaal plan. Parkeerprobleem opgelost en lekker dicht bij de pannenkoeken! In juni komt dit voorstel in de raad. Nu eerst de voorstellen van omwonenden en 3VO.Biotoop nog eens goed onder de loep nemen en een plek geven in de uiteindelijke uitwerking. Dat is geen teken van zwakte, maar juist van sterkte! Een college dat durft te laten participeren, hoe geweldig sterk zou dat zijn!

Monique van Woudenberg
Burger op 1