Boven: De taken zijn goed verdeeld tussen Joke en Fred. Onder: Puck laat het allemaal gelaten toe.
Boven: De taken zijn goed verdeeld tussen Joke en Fred. Onder: Puck laat het allemaal gelaten toe. Foto:

Wassen is niet moeilijk. Uitspoelen, dat is de kunst.

Het vijfendertigjarig jubileum dat deze maand gevierd wordt, bood mij een mooie gelegenheid een kijkje achter de schermen te nemen van Trimsalon Joke Kruis.

Ik had nog maar net mijn beschermende schort voorgedaan toen Puck door haar baas werd binnengebracht. Puck is een Boomer van negen jaar en vaste klant bij Joke. We hadden afgesproken dat ik Puck mocht wassen en drogen. Maar eerst moest een deel van de vacht geschoren worden. Joke: ,,Als we de honden met het lange haar gaan wassen, dan is het wassen intensiever en het drogen duurt langer. Dus meer belasting voor de hond. Daarom scheren we eerst. Daarna wassen en drogen. Vervolgens scheren en knippen we de vacht in model.”

Puck ondergaat de eerste scheerbeurt van die dag gelaten. Geen enkel teken van emotie ondanks dat de tondeuse soms moeite met de klitten heeft. De rust van Puck staat in schril contrast met Daan. Mijn Havanezer van veertien jaar begint al te trillen als we maar langs de trimsalon aan het Onderlangs in Barendrecht lopen. Joke: ,,De honden zijn rustiger als de baas er niet bij is en we hebben zo min mogelijk dieren tegelijk in de salon, zodat ze de onrust ook niet op elkaar overbrengen.”

30 jaar samenwerken
Vijfendertig jaar geleden zei Joke haar opleiding tot dameskapster vaarwel en stapte ze de wereld van de dierenverzorging in. Joke: ,,Het kappersvak op zich was wel leuk, maar heel de dag praten stond me al snel tegen. Daarnaast ben ik een enorme dierenvriend, dus die overgang was zo gek niet.”
Vier jaar later, toen de salon te druk was om alleen te runnen, liet echtgenoot Fred zich omscholen. Sinds die tijd zijn ze onafscheidelijk. Fred: ,,We zijn 31 jaar getrouwd en werken dertig jaar samen. Naast het werk hebben we ook nog dezelfde hobby. Twee paarden waar Joke dressuur mee rijdt.”

Puntjes op de i
Het is tijd voor de wasbeurt van Puck. Fred heeft de lange lokken eraf geschoren en de beurt is nu aan mij. Behoedzaam zet ik ze in het ruime bad. Met een douchekop maak ik haar, met lauw water, nat. De shampoo is verdund en moet in ruime mate gebruikt worden. Fred kijkt goedkeurend toe en Puck geeft geen krimp. ,,Wassen is makkelijk, zegt Fred, ,,maar afspoelen, dat is lastiger.” De douche gaat volle kracht aan en ik doe mijn werk. Voor Puck is het wel genoeg zo geloof ik, want ze begint licht te trillen. Als zij zich uitschudt is mijn bril ondoorzichtig geworden en bewijst mijn schort zijn dienst. Wanneer alle shampoo uit de vacht is, droog ik het lieve beesie af en zet ik ze weer op tafel. Nu droogblazen. Ik vind het verwonderlijk dat de hond geen krimp geeft, want de droger blaast er stevig op los. Eenmaal droog neemt Joke de verdere afhandeling van Puck over. Fred: ,,Joke is van de puntje op de i. Modelleren, nog een plukje hier weg, even de haren uit de oren halen en de nagels knippen. Ze is niet snel tevreden. Maar zo verdelen we de taken prima en krijgen we geen meningsverschillen over de kwaliteit."

Ik ben klaar en een ervaring rijker. Over twee weken mag ik Daan weer brengen. Hevig trillend zal ze weer in de handen van Joke komen. Maar ik weet, Joke en Fred zullen haar weer met veel liefde een knipbeurt geven.