De reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw Foto:

Lastige planten

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
In de natuur komen planten voor die overlast of schade veroorzaken. Hoe gaat waterschap Hollandse Delta daarmee om?

Akkerdistel
De akkerdistel is een stekelige plant die overlast kan geven bij akkerbouw. Om verspreiding te voorkomen, maait het waterschap de bermen en slootkanten langs akkers voordat deze plant zaad vormt.

Brandnetel
Brandnetels zijn lekker voor in de soep! De brandnetel is een sterke plant die andere soorten verdringt, terwijl verschillende soorten juist goed zijn voor de biodiversiteit. Door meer maaisel af te voeren, ontstaat op de schrale bodem meer biodiversiteit en groeien er minder brandnetels.

Jacobskruiskruid
Het Jacobskruiskruid heeft prachtige gele bloemen, maar de plant is dodelijk voor paarden. Maaisel waarin deze plant voor komt, wordt apart afgevoerd. Zo komt de plant niet in het hooi of stro voor paarden terecht.

Reuzenberenklauw
De reuzenbereklauw komt oorspronkelijk uit Aziƫ. De plant wordt heel hoog en heeft witte bloemen. Aanraking veroorzaakt jeuk en blaren. Wij bestrijden de reuzenbereklauw op plekken waar veel mensen zijn. Door de bloemen weg te halen, voorkomen we verspreiding.


INGEZONDEN

Waar in Ridderkerk is er plek voor tijdelijke woningen?

Er is in Ridderkerk veel meer vraag naar woningen dan er woningen zijn. Dat is bijna in heel Nederland zo. Door de krapte op de woningmarkt is het voor veel mensen met een gewoon inkomen erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Landelijk bedraagt het woningtekort meer dan 300.000 woningen. In Ridderkerk moeten er daarom de komende jaren ongeveer 1200 woningen worden bijgebouwd. Binnenkort spreekt de gemeenteraad over de Woonvisie, daarin staan (minimaal) 900 woningen gepland. Die woningen staan er niet van de ene op de andere dag. De woningnood is nu echter hoog. Er zijn dus creatieve oplossingen nodig.
Daarom hebben CDA Ridderkerk en PvdA Ridderkerk tijdens de laatste raadsvergadering een voorstel gedaan. In dit voorstel vragen we het college om te onderzoeken of een aantal plekken in Ridderkerk die nog geen bestemming hebben of die pas over een aantal jaren worden ontwikkeld, eerst gebruikt kunnen worden voor tijdelijke woningbouw. Dit voorstel, dat op veel steun in de gemeenteraad kon rekenen, is aangenomen. Tijdelijke woningen zijn goedkoper en sneller te bouwen dan reguliere woningen en kunnen een oplossing bieden voor mensen die wachten op een permanente woning of die een andere woonvorm willen uitproberen. Voorbeelden van tijdelijke woningen zijn tempowoningen en (gestapelde) Tiny Houses. Verschillende grote en kleine(re) gemeenten hebben al goede ervaringen opgedaan met tijdelijke woningbouw. Natuurlijk gaat onze voorkeur uit naar meer permanente huisvesting met minder onzekerheden voor inwoners, maar in deze krappe woningmarkt willen we de mogelijkheden aangrijpen om de kansen van Ridderkerkse woningzoekenden op een woning te vergroten.

Victor Mijnders, CDA Ridderkerk (victor.cdaridderkerk@hotmail.com)
Jeroen Rijsdijk, PvdA Ridderkerk (fractie.ridderkerk@pvda.nl)