De ‘parel van Rijsoord’ kopt De Nieuwe Bellevue open
De ‘parel van Rijsoord’ kopt De Nieuwe Bellevue open Foto:

Een zeldzame kopbal

Woensdag 31 maart 1982
Het moet niet veel gekker worden! Wat is er hier in vredesnaam aan de hand? Niet gelijk naar de volgende bladzij toe a.u.b. omdat u een keer geen voetbalactieplaatje krijgt voorgeschoteld. We zijn hier ‘live’ getuige van een opening!
Weliswaar geen opening na een splijtende pass op een diepgaande aanvaller. Nee, het betreft hier de officiële ingebruikneming van een etablissement. De naam is “De Nieuwe Bellevue”. Gevestigd aan de Lagendijk 371. En daarmee krijgt het nostalgisch café ook een toepasselijke verzonnen, nieuwe naam: ‘Bellevue’ heet voortaan ‘Nieuwe Bellevue’.
Daar horen uiteraard ook nieuwbakken eigenaren bij. Hun naam? De familie Basoski. Twee broers met hun beider aanhang bestieren over enkele seconden definitief hun nieuwe eetcafé. Want weldra, nadat de bal het juiste mikpunt heeft bereikt, zal de bal de zaak binnen rollen en het signaal ‘officieel geopend’ door het luide applaus heen klinken. Op de foto zien we een geconcentreerde Johnny Djermor.

Het is een slimme zet van de uitbaters geweest om juist Djermor voor deze act op te roepen. Johnny is namelijk de parel van het huidige Rijsoord. De 24-jarige, aanvallende middenvelder, is bovendien dé publiekslieveling van zijn club. Dit trekt ongetwijfeld aanhangers die de zaak ook wel eens van binnen willen zien! Nieuwe klandizie dank zij deze Rijsoordse dribbelkoning.

Johnny Djermor: een speler die zijn gebrek aan lengte en power compenseerde met snelheid. Hij was een opeiser van zijn vriend: de bal! Bovendien etaleerde Johnny scorend vermogen en beschikte hij over een briljante passeertechniek. Te veel superlatieven? Nou hier geldt eerder: ‘ere wie ere toekomt’! Voor Johnny staat er een druk weekje gepland. Zaterdag competitie, dinsdag en donderdag trainen, dan zaterdag weer competitie en vandaag moet Rijsoords-oogappel zelfs ook nog een keer op een woensdag aan de bak. Het enige wat hij niet kan en eigenlijk ook vrijwel nooit doet is: koppen! En van zijn ploeggenoot, vriend en Rijsoord-doelman Martin Basoski krijgt Johnny nota bene de opdracht om deze makke hier ter plekke, verdorie, tóch uit te voeren.

Als deze opening één dag later gepland zou staan (1 april) had geen hond in deze invitatie, aan de begaafde technicus geloofd en was er vermoedelijk ook niemand op komen draven. Kijk, als Martin nu tegen Johnny had gezegd: ‘ik wil dat je de bal vanaf de overkant strak door dat witte kruis schiet’, dan had Johnny daar z’n schouders nauwelijks voor opgehaald en had je hem zelfs nog mogen blinddoeken óók. Dan had-ie waarschijnlijk bewust de bal nog met een boogje in de spoelbak van de tap tot stilstaan laten komen!
Nu moet hij op Covid19-afstand een bal door het crêpepapier koppen! Nou ja zeg! Dat zal toch wél gelukt zijn?

Die vraag toch nog maar even zelf bij Johnny neergelegd: “ Haha, nou dat is inderdaad gelukt toen! Goh, het was op woensdagmiddag. Al tegen de avond herinner ik me. Van mijn kopsterkte moest ik het inderdaad niet hebben! Toch heb ik ooit één keertje koppend gescoord maar vraag me niet meer tegen wie?”.
De in Slikkerveer woonachtige Djermor acteerde heel z’n voetballoopbaan bij Rijsoord. Vanaf zijn 17e tot begin dertig acteerde hij in het keurkorps van de ‘kraaien’. Ook zo’n speler waarvoor je naar de velden kwam.

En tot slot nog even voor onze jongere lezers (zie google-maps). De plaats van handeling van deze openingsprent is de hoek Lagendijk/Rijksstraatweg waar momenteel restaurant ‘Bardot’ is gevestigd. Voorheen in de perioden 1904 t/m begin april 1941 was op deze plaats ook een halte van de stoomtram van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM). Dat lijkt mij een linke stopplaats geweest zo dicht bij het café, dat toen dus nog Bellevue heette.

Henk Sterkenburg