Waterberging in het Waalbos
Waterberging in het Waalbos Foto: REEM.; Remie Kranendonk | REEM.

Waterbergingsgebieden

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
Verspreid in de polders van waterschap Hollandse Delta liggen 170 waterbergingsgebieden. Deze gebieden zijn verlaagd en afgegraven. Ze kunnen extra veel regenwater opvangen bij extreme neerslag en bij hoge waterstanden. Zo blijft onze omgeving droog.

Verbindingszones
De waterbergingsgebieden bestaan uit kruidenrijke graslanden, natuurvriendelijke oevers en poelen begroeid met riet. De gebieden bieden veel ruimte voor de ontwikkeling van onze ecologie. Ze zijn bij uitstek geschikt voor bijzondere planten en dieren. De gebieden zijn ecologische verbindingszones of stapstenen tussen grotere natuurgebieden.

Onderhoud
We laten de natuur niet helemaal haar gang gaan. Dan groeien de waterbergingsgebieden dicht en verliezen ze hun functie. Daarom voert Hollandse Delta één keer per jaar onderhoud uit. Het waterschap maait de graslanden en voert het maaisel af. Een schrale bodem is beter voor de biodiversiteit. Ook de waterplanten en oevers en delen van het riet worden gemaaid. Sommige beplanting zoals wilgenopschot, verwijderen we.


Toekomstplannen van waterschap 

Het nieuwe Waterbeheerprogramma van waterschap Hollandse Delta ligt met ingang van deze week ter inzage. Dit beleidsstuk bevat de doelen voor de periode 2022-2027. Inwoners en belanghebbenden kunnen hier tot en met 6 september op reageren.
Het plan dat nu ter inzage ligt, is het resultaat van een lange voorbereiding en veel samenwerking. Eerst heeft het algemeen bestuur van het waterschap zijn ambities en de uitgangspunten bepaald. Daarna zijn bewoners, gemeenten en belangenorganisaties zoals LTO en natuurmonumenten betrokken bij de doelen. In februari was er een grote online conferentie en in april is een schriftelijke consultatie geweest. Alle ideeën die daaruit zijn voortgekomen, hebben we zo goed mogelijk meegenomen in het Waterbeheerprogramma.

Speerpunten
In het Waterbeheerprogramma staan de speerpunten voor de komende zes jaar. Welke resultaten willen het waterschap bereiken met het belastinggeld van inwoners?: “We willen bijvoorbeeld het meervoudig gebruik van dijken vergroten, zonder concessies te doen aan de veiligheid. En het slib uit afvalwater gaan we duurzaam hergebruiken.”

Het plan bestaat uit verschillende onderdelen: 

- waterveiligheid: veilige dijken, duinen en kades

- voldoende en schoon water: waterkwaliteit en waterkwantiteit

- afvalwater: het schoonmaken van rioolwater en hergebruik van grondstoffen 

Ook thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid en biodiversiteit komen aan bod.

Vervolgproces
Het beleidsstuk dat nu ter inzage ligt, heet officieel het ontwerp-Waterbeheerprogramma 2022-2027. Het is de opvolger van het huidige programma dat eind 2021 afloopt. Na 6 september, als de inspraakprocedure is afgerond, wordt het definitieve Waterbeheerprogramma 2022-2027 gemaakt. Dat wordt in november vastgesteld door het algemeen bestuur. Daarna treedt het op 1 januari 2022 in werking.
Heb je nog vragen? Stuur een bericht via waterbeheer
programma@wshd.nl.