Een geslaagd jaar voor Levi Lévai met het behalen van zijn PrO diploma plus IVIO diploma’s voor Nederlands (8), Rekenen (9) en Engels (9), VCA, heftruck-rijbewijs en SVA2-Werken in de Logistiek
Een geslaagd jaar voor Levi Lévai met het behalen van zijn PrO diploma plus IVIO diploma’s voor Nederlands (8), Rekenen (9) en Engels (9), VCA, heftruck-rijbewijs en SVA2-Werken in de Logistiek Foto:

Corona staat branchecertificaten niet in de weg

Bij het Máximacollege in Ridderkerk kon een klein feestje worden gevierd. De afgelopen maanden hebben de leerlingen van de praktijkschool bij elkaar 105 branchecertificaten weten te behalen. 30 schoolverlaters zijn daarbij geslaagd voor huin PrO Diploma Rijnmond. Sommige leerlingen hebben één, voor hen relevant, branchecertificaat, anderen zelfs meerdere, zoals bijvoorbeeld het heftruckrijbewijs in combinatie met VCA en daarbij nog ‘SVA Werken in de logistiek’.
Directeur Martijn Eeuwijk is trots op wat de scholieren en het team “onder de nu aller moeilijkste omstandigheden” hebben gepresteerd. Certificaten voor de leerlingen konden uitgeschreven worden voor onder andere ‘SVA1 Werken in de Winkel’, ‘SVH Bedieningsassistent’, ‘SVH Keukenassistent’ en ‘Werken in de metaal’.
“Branchecertificering is een toevoeging die wij doen aan het reguliere Praktijkonderwijs. Leerlingen krijgen de kans om een door de branche waar zij voor kiezen erkend certificaat te behalen.
Andere trajecten die wij aanbieden zijn bijvoorbeeld ook ‘VCA’, Heftruckrijbewijs, SVH Keukenassistent en SVA Werken met Dieren” licht de directeur van het Máximacollege toe.

Sinds de school in leerjaar 2016-2017 deze mogelijkheid biedt zijn er bijna 300 branchecertificaten behaald. Eeuwijk benadrukt dat het echte bewijzen van kwaliteit zijn: “Leerlingen die dit behalen kunnen echt wat. Voor een horecacertificaat hebben ze aangetoond dat ze kunnen werken volgens de hygiëne eisen en met een VCA-certificaat hebben ze bewezen dat ze veilig kunnen werken. Met het niveau doen we absoluut niet onder voor andere opleidingen.”

Samen met bedrijven
De samenwerking met bedrijven voor deze opleidingen kon ook in coronatijden grotendeels gewoon doorgaan. In de winkels van Albert Heijn (Ridderhof) en Pet’s Place konden de leerlingen werken in de praktijk: “Onder deze moeilijke omstandigheden en maatregelen hebben deze winkels, en het personeel aldaar, toch het belang van de opleiding van onze leerlingen voor ogen gehouden en kon het traject doorgaan” stelt de schooldirecteur dankbaar vast.

In de supermarkt worden de leerlingen opgeleid door eigen docenten van het Máximacollege. AH hoeft er zo geen personeel voor de begeleiding vrij te maken: “De werkvloer is letterlijk de klas. In goede samenwerking met de filiaalhouder leren ze zo alles.”

Improviseren
Door de sluiting van de horeca was het wel improviseren voor de bediening- en keukencertificaten. Het eigen schoolrestaurant bood de oplossing. “Gewoonlijk ontvangen we daar ook gasten van buiten voor diners die door de leerlingen worden verzorgd. Voor het examen zijn er ook altijd echte gasten. Nu hebben we dat moeten oplossen met leerlingen in de rol van restaurantgast. Dat ging perfect. We hadden zes geslaagden met een negen en zelfs twee tienen” vertelt Eeuwijk.
Bijzonder was ook het initiatief van Bij NIKKI aan Tafel. In de voor publiek gesloten ijssalon en lunchroom waren de horecaleerlingen wel welkom voor het volgen van een barista cursus.

Geslaagden:
15 x Heftruck
3 x SVA 1: Werken in de winkel
1 x SVA 2: Werken in de winkel
1 x Bosmaaier 1
1 x SVA 2: Werken met dieren
1 x SVA 2: Werken in de dierenverzorging
4 x SVA 1: Werken in de logistiek
12 x SVH: ‘BAS' - bedieningsassistent
12 x SVH: ‘KAS' - keukenassistent
9 x SVA 1: Werken in de keuken
11 x VCA
23 x SVA 1: Werken in de metaal
4 x NIVEAU 1: MAG-lassen certificaat
6 x RAS: Werken met microvezeldoek
1 x Praktische handelingen in de zorg
26 x IVIO landelijk Rekenen/Wiskunde
26 x IVIO landelijk Engels
29 x IVIO landelijk Nederlands
30 x PrO-diploma Rijnmond
In totaal 215 certificaten en diploma's!