Zonder waterplanten zal een sloot snel achteruitgaan
Zonder waterplanten zal een sloot snel achteruitgaan Foto:

Een gezonde sloot

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
Het water in een gezonde sloot bevat voldoende zuurstof, laat het zonlicht door en bevat voldoende voedingsstoffen voor planten en dieren.

Zuurstof
Zuurstof waterplanten zorgen voor structuur. Zonder waterplanten zal een sloot snel achteruitgaan. De enige soorten die dan nog overleven zijn muggenlarven, wormen en bacteriën. Die produceren giftige stoffen en verwekken ziektes zoals botulisme.

Structuur
Een sloot met waterplanten is als een bos. Een sloot zonder waterplanten lijkt meer op een woestijn. Op bladeren en stengels worden eieren afgezet. Drijvende waterplanten zoals waterlelies en kroos bieden schaduw en schuilplekken.

Zonlicht
Drijvende waterplanten hebben een negatief effect als ze meer dan 75% van de sloot bedekken. Vooral kroos is een killer, want het bedekt hele sloten met als gevolg giftig zuurstofloos water. Dit kan ook gebeuren door planten die niet in onze wateren thuishoren, zoals de waternavel en de kleine waterteunisbloem.

Voedingsstoffen
Vooral kroossoorten kunnen, als er te veel voeding in het water zit, hele sloten bedekken Zorg er daarom voor dat er niet te veel voedingsstoffen in het slootwater terechtkomen.


INGEZONDEN

Komen er windturbines in Nieuw Reijerwaard?

Op 30 juni van dit jaar heeft de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan over het bestemmingsplan ‘Windpark Delfzijl Uitbreiding 2020’. Daarin werd bepaald dat op basis van Europees recht, recht dus wat overal in de Europese Unie geldingskracht heeft, voordat een windturbine geplaatst kan gaan worden eerst een milieubeoordeling voor windturbinenormen moet zijn vastgesteld. Die normen hebben betrekking op ondermeer geluid, slagschaduw en veiligheid.
Volgens de Barendrechtse advocaat mr. De Lange die zich in meerdere windturbinezaken heeft verdiept en daarin een specialist genoemd kan worden, is het op basis van dit Europees recht mogelijk eerder verleende vergunningen in te trekken. In de uitspraak van de Raad van State komt steeds duidelijker naar voren dat zowel staat, provincie als gemeente verantwoordelijk zijn voor het welzijn van burgers, met andere woorden zorgplichtig zijn.
De werkgroep Lucht&Geluid heeft zich al jaren geleden, in onderzoek en publicaties, druk gemaakt over de leefbaarheid van Ridderkerk als het gaat om de bouw van windturbines dichtbij stedelijke bebouwing. Zo hebben we in het verleden een petitie aan het gemeentebestuur aangeboden om de bouw van de windtubines in Nieuw Reijerwaard tegen te houden.
De raadsleden Jeroen Rijsdijk (PvdA) en Petra van Nes (Burger op 1)hebben over deze belangrijke zaken vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Het is goed dat op deze manier een vervolg wordt gegeven aan de kritische vragen en opmerkingen die door Lucht&Geluid eerder naar voren zijn gebracht.

Dick de Winter, werkgroep Lucht& Geluid