Het maaien van de bermen gaat gefaseerd
Het maaien van de bermen gaat gefaseerd Foto:

Maaien van bermen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
Al onze bermen worden jaarlijks gemaaid. Het maaien van alle bermen in ons beheergebied doet waterschap Hollandse Delta meestal niet zelf. Per regio werken wij samen met plaatselijke aannemers. De manier waarop zij maaien en de planning van de werkzaamheden zijn van tevoren vastgelegd in een maaibestek. Kort maaien, meer gefaseerd maaien en het gemaaide gras een paar dagen langer laten liggen en dan pas opruimen. Zo zorgt het waterschap voor meer duurzaam beheer, biodiversiteit en ecologische verbinding.

Ecologische bermen
De ecologisch beheerde bermen zijn inmiddels gemaaid en afgevoerd. Door het maaisel af te voeren, verschraalt de grond wat leidt tot meer biodiversiteit.

Klepelen overige bermen
Na 15 juli is er begonnen met het maaiwerk aan de overige bermen. Deze worden ‘geklepeld’. Bij klepelen wordt de bermvegetatie in tegenstelling tot maaien niet afgesneden, maar afgeslagen en gekneusd. Het geklepelde materiaal blijft liggen en wordt niet afgevoerd. Omdat Waterschap Hollandse Delta meer bermen ecologisch wil gaan beheren, zal het aantal bermen dat geklepeld wordt steeds kleiner worden.


LEZERS SCHRIJVEN

Verloederde tuinen
De motie over verloederde tuinen is een prima initiatief, maar wel met een paar kanttekeningen. Allereerst, vreemd dat die niet is ingediend toen zwerfvuil op de raadsagenda stond. Daar had het thuis gehoord. Nu werd het gebruikt als bliksemafleider om het inhoudelijk debat over het woningtekort en de ambitieloze Woonvisie te ontwijken.
Maar belangrijker nog is de vraag waar die verloederde tuintjes eigenlijk vandaan komen en het verband met de Regionale Woningmarktafspraken. Die afspraken zijn een rechtstreeks gevolg van de metropoolambities. Rotterdam is hard bezig de stad van een ‘glamour’ imago te voorzien en - zoals Parijs en Londen - alles wat niet in dat plaatje past naar de randgemeenten te dirigeren. Voor oude woonblokken van bijv. honderd flats, worden slechts zestig grotere en vooral: duurdere woningen teruggebouwd om plaats te bieden aan bewoners met een hogere Sociaal Economische Status (SES). Die passen immers beter bij het metropool imago. De lage SES-jes krijgen heel makkelijk een urgentieverklaring, geldig in alle randgemeenten. Die zijn, met dank aan diezelfde Regionale Woningmarktafspraken, verplicht om driekwart van haar huurwoningen aan niet-ingezetenen toe te wijzen.
Vergezocht? In de Regionale Woningmarktafspraken is letterlijk te lezen dat voor de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid, de randgemeenten sociale woningen moeten realiseren. Ofwel, die mogen de lage SES-jes met een andere wooncultuur voor hun rekening nemen.
Dit is al jaren aan de gang. Ik wil nadrukkelijk niet generaliseren, maar zelfs raadsleden die kennelijk in de betere straat wonen, kan het niet ontgaan: kliko’s die dagen op straat blijven staan, rommel op de galerij, achtergelaten winkelwagentjes, muziek-overlast, taal- en gedragsverruwing, toenemend zwerfafval, troep in de natuur en inderdaad, verloederde tuinen. Zo beschouwd is de motie niets anders dan symptoombestrijding. Wil men vermijden dat Ridderkerk een Banlieue van de metropool wordt, moet men zich eerst en bovenal op de oorzaak richten.

Peter van Veelen