In veel akkerranden bloeien nu kleurrijke bloemen
In veel akkerranden bloeien nu kleurrijke bloemen Foto:

Bloemrijke akkerlanden

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
In veel akkerranden in onze polders bloeien nu kleurrijke bloemen. Mooi maar ook nuttig voor betere waterkwaliteit en meer biodiversiteit.

Akkerrandenregeling
Voor bloemrijke akkerranden is er sinds 2005 een subsidieregeling van de provincie, het waterschap en de verenigingen collectief Hoeksche Waard en collectief Zuid-Hollandse Eilanden. Inmiddels is er 550 kilometer bloemrijke akkerranden. Waterschap Hollandse Delta betaalt jaarlijks ongeveer € 70.000, - aan deze regeling.

Betere waterkwaliteit
Sloten met bloemrijke akkerranden hebben een betere waterkwaliteit. We vinden er ongewervelde diertjes zoals kevers, slakken en larven van libellen die gevoelig zijn voor gewasbeschermingsmiddelen.

Ontwikkeling biodiversiteit
Bloemrijke akkerranden bieden ruimte aan akkervogels, natuurlijke bestuivers zoals bijen, plaagonderdrukkende insecten zoals sluipwespen en kleine zoogdieren. Zo dragen bloemrijke akkerranden bij aan de ontwikkeling van biodiversiteit en aan verfraaiing van ons landschap.


LEZERS SCHRIJVEN

Schijnheilig
Dat ik geen fan ben van het fenomeen metropoolregio, is geen geheim. Met Parijs als schrijnend voorbeeld, schetste ik bij de start van de MRDH een aantal jaren geleden al een weinig hoopvol perspectief voor de omliggende gemeenten. Een metropool heeft namelijk de nare eigenschap om onaangename elementen naar de buitenranden te verdrijven.
En heus, soms is het een oprechte wens ongelijk te krijgen, maar de bittere realiteit dringt zich langzaam maar zeker aan ons op. Want waar Rotterdam onlangs bekend maakte dat tegen de landelijke trend in, het aantal geweldsincidenten in de stad niet was toegenomen, is dat in de randgemeenten explosief gestegen. De wrange vruchten van de afgelopen weken: Dodelijk schietincident in Schiedam. Gewelds- en steekincidenten in Barendrecht. 22 wapens gevonden in Spijkenisse. Schietincident en dodelijk slachtoffer in Hoogvliet (ging om een tientje!). Schietincident in Vlaardingen. 15-jarig slachtoffer in Beverwaard. Twee schietpartijen in Capelle aan den IJssel, één dode.
Ook aan Ridderkerk gaat het helaas niet voorbij: afrekening in West en onlangs nog een dodelijk schietincident in Bolnes. En dan heb ik nog niet eens over de opeenstapeling van steekincidenten, waaronder die recent aan de mr. Kesperweg. Maar hiep hiep hoera, mede dankzij de regionale huurregels die de metropool faciliteren in de export van narigheid, géén toename in Rotterdam. Ofwel, niet bínnen de metropool, maar aan de rand ervan. Het één staat niet los van het ander.
In dat licht is de reactie van mevrouw Kayadoe in deze krant ronduit schijnheilig. Leefbaar zat destijds in het college en heeft enthousiast ingestemd met zowel de metropool als de Regionale Woningbouwafspraken. Zij heeft dus aan de wieg gestaan van deze ontwikkeling en is samen met de drie musketiers politiek medeverantwoordelijk voor het om zeep helpen van het eigen ‘schoon, heel en veilig’. Nu opeens de vermoorde onschuld uithangen geeft geen pas.

Peter van Veelen