De Japanse Duizendknoop is moeilijk uit te roeien
De Japanse Duizendknoop is moeilijk uit te roeien Foto:

Elektrische bestrijding

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.
De Japanse Duizendknoop is een uitheemse plant die op veel plekken in ons beheergebied voorkomt. Ze vormt een bedreiging voor de inheemse soorten en kan bovendien de biodiversiteit in onze polders aantasten. Ons antwoord; onder andere elektrische bestrijding.

Snelgroeiende exoot
Deze snelgroeier kan wel 4 meter hoog worden en de stengels lijken op bamboe. De grote bladeren zijn hartvormig en in augustus en september bloeit ze met crèmekleurige bloemen. In de winter overleven de sterk vertakte wortelstokken in een diepe laag onder het maaiveld. In het voorjaar groeien vanuit de ‘knopen’ op de wortelstokken in korte tijd weer veel stengels dicht op elkaar.

Selectieve bestrijding
De Japanse Duizendknoop is bijna niet uit te roeien. Waterschap Hollandse Delta gebruikt hiervoor onder andere elektriciteit. Meerdere keren per jaar verhitten we de plant met inzet van een aardpen en een stroomstok. Natuurlijke geleiding van de toegediende stroom doodt vervolgens de plant.
Deze selectieve methode tast de andere planten niet aan, maar biedt geen volledige bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Of we er ooit weer helemaal vanaf komen, is de vraag.


LEZERS SCHRIJVEN

Felicitatie
Het merendeel van de raadsleden ging akkoord met het plan “Aanpak Oosterpark”. U kon dit lezen als een mededeling van twee regels in de Blauwkai van 15 juli 2021. Hiermee ging voor de honk- en slagbalvereniging “De Rowdies” een lang gekoesterde wens voorlopig in vervulling, waarvoor mijn felicitatie.
In diezelfde editie staat een uitgebreider stukje over dit onderwerp, met in de tweede zin dat het plan ”samen met de inwoners van Ridderkerk tot stand kwam”.
Dit is echter een pertinente vergissing. Het meest kenmerkende van deze hele procedure is namelijk dat er van participatie nauwelijks tot geen sprake was. Wethouder van Os speelde vanaf het begin hoog spel door al bij voorbaat besprekingen over het onderwerp “Rowdies ” te blokkeren. Het betrof hier een reservering van twee miljoen ( € 2.000.000 !) voor de sloop van het clubhuis en verkleining van de publieke ruimte door bomenkap voor meer speel- en oefenruimte.
Vanuit de samenleving kwam er veel aversie tegen de plannen: overwegend negatieve reacties in een gehouden enquête, een groot aantal ingediende Zienswijzen, een gedetailleerde analyse van 3VO Biotoop en diverse ingezonden brandbrieven in De Combinatie. Het mocht allemaal niet baten, er werd geen aandacht aan geschonken. Na veel moeite en aandrang bleven uiteindelijk het Essenlaantje en de doorgaande fietsroute gespaard.
De wethouder heeft door zijn opstelling een normale procedure onmogelijk gemaakt door delen van het plan buiten een democratische inspraak te houden. Dit maakt m.i. het hele plan krachteloos. Tot verbijstering van velen wordt hij hierin door het grootste deel van de raadsleden gesteund. De ontevredenheid bij de burgers blijft hoog, een beroep op de Raad van State lijkt me daarom uiteindelijk niet uitgesloten.

H. Eckhart