Rietbermen worden in de herfst gemaaid, waarbij niet alles wordt weggehaald
Rietbermen worden in de herfst gemaaid, waarbij niet alles wordt weggehaald Foto: REEM.; Remie Kranendonk | REEM.

Riet maaien in najaar

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Dit keer gaat het over: Riet maaien in het najaar.
Met riet bedoelen we oeverplanten. Deze zijn belangrijk voor de biodiversiteit en waterkwaliteit. Oeverplanten zorgen er namelijk voor dat veel dieren zich kunnen voeden, voortplanten en kunnen schuilen. Ook halen ze voedingsstoffen uit het water en bieden ze schuil- en broedplaatsen voor diverse moerasvogels.

Onderhoud is behoud
In onze polders zijn watergangen met oeverplanten natuurlijke oases. Dat vraagt onderhoud. Doen we niets, dan zullen de waterlopen ‘verlanden’ met slechte afwatering als gevolg. Bij achterstallig onderhoud zal de oeverzone verruigen en kunnen er op den duur zelfs wilgen- en/of elzenbossen ontstaan. Bij goed, regelmatig onderhoud behoudt de watergang zijn profiel, blijft het riet vitaal en de biodiversiteit behouden.

Gefaseerd maaien
Waterschap Hollandse Delta maait het de rietbermen één keer in de twee jaar in fasen. Dat doen wij in de herfst, wanneer de meeste voedingsstoffen van de planten in de wortelstokken zitten en de moerasvogels zijn uitgebroed. Een deel van het riet laten we staan, zodat er in de winter genoeg beschutting en overwinteringsplekken voor de vele insecten overblijven.


LEZERS SCHRIJVEN 

Wooncompas sociaal?
Wooncompas stelt zich tot doel: wij zijn een sociale woningbouw. Alleen het woord sociaal wordt door hen anders gehanteerd. Wij wonen aan de Reijerweg in complex De 4 jaargetijden, gebouw Lente. Onze huismeester moest (mede door toedoen van de vve) verdwijnen. Heel veel oudere bewoners vonden dit een groot gemis (sociaal?). Er kwam een wijkbeheerder, een groot verschil. Ook werd er een service-abonnement ingevoerd, de bewoner moest maar inloggen om te bekijken wat dit betekende. Alleen, veel ouderen hebben geen computer. De oplossing van de woningbouw: vraag maar aan je buren of je kinderen (sociaal?). De bewonerscommissie heeft een enquête gehouden over wat hierboven beschreven is. De uitslag loog er niet om. Dus met de uitslag naar Wooncompas, die gaven niet thuis (sociaal?). Ook de directeur heeft deze uitslag gelezen en gaf aan geschrokken te zijn en zou dit met Progressie bespreken. Vanaf begin 2021 zijn er al veel vragen aan Wooncompas gesteld; geen antwoorden (sociaal?). Eén keer is er een gesprek geweest met een medewerker van Wooncompas. Deze gaf aan: kijk niet achterom maar naar de toekomst, vergeet het verleden (sociaal?). Onze ervaring is dat er na 3-4 maanden weer een ander komt die de taken overneemt (sociaal?). De woonconstructie die hier bestaat van een vve met Wooncompas, is voor veel huurders nog steeds niet te begrijpen. We huren toch bij Wooncompas is een vaak terugkerende vraag. Wooncompas heeft een medewerker die de belangen van de huurder behartigt als er een vve vergadering wordt gehouden. Maar ja, als de bewoner en/of de bewonerscommissie hierin niet wordt gekend, gaan de beslissingen aan ons voorbij (sociaal?). Onze vragen worden niet beantwoord, maar wel vragen ze ineens voor op hun website onze naam en foto. Wij krijgen om privéredenen niet te horen of er nieuwe bewoners komen in ons complex, terwijl wij graag een bloementje zouden aanbieden. Om af te sluiten: als er een verkiezing zou komen wie recht heeft op het woord sociaal of asociaal, is het antwoord...

Bewonerscommissie de 4 jaargetijden