Leren van gesprekken tijdens ontmoetingen
Leren van gesprekken tijdens ontmoetingen Foto:

Gratis AED-les in Bolnes

EHBO-vereniging Bolnes gaat een tweedaagse cursus beginnen om de inwoners in bewoners van Bolnes te leren hoe zij moeten omgaan met een AED. Sinds september zijn er op diverse plekken in de wijk nieuwe AED’s opgehangen, die 24/7 te gebruiken en te bedienen zijn. Dat vraagt wel om geoefende hulpverleners die met deze apparaten kunnen omgaan. Om daarin te voorzien verzorgt EHBO Bolnes een korte cursus, waaraan men gratis kan meedoen. Bij deze cursus zal men ook leren om te reanimeren. Als er een proeve van bekwaamheid van het bedienen van een AED wordt afgelegd, kan men bij een goed resultaat een certificaat (afgegeven wordt door de Nederlandse Reanimatie Raad) ontvangen. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden.
Belangstellenden voor deze twee lessen kunnen zich aanmelden via: 0180-487057 of ehbobolnes@hotmail.com. De lessen worden op maandag avond gegeven in de CBS De Fontein op het Scheldeplein, eind Lingestraat. Bij voldoende animo worden de data vastgesteld.


Taalcoachproject helpt met Nederlands leren

Gilde Ridderkerk ondersteunt via het Taalcoachproject anderstaligen en laaggeletterden bij het leren spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal, zodat zij (beter) kunnen participeren in onze maatschappij. Om te voorkomen dat deze mensen sociaal in een isolement raken, biedt het Gilde zowel 1-op-1 coaching als diverse groepsactiviteiten aan, waarbij het elkaar ontmoeten en opdoen van kennis en contacten een belangrijk aspect is. 

Beter Nederlands leren
Nederlands is een moeilijke taal. Voor anderstaligen, die de taal aan het leren zijn en al dan niet bezig zijn met inburgeren, is het belangrijk de opgedane kennis in het dagelijkse leven te gebruiken. Dat valt niet mee. Het Taalcoachproject probeert in deze een schakel te zijn.
Ook voor mensen die het Nederlands redelijk onder de knie hebben, is het belangrijk de taal te blijven oefenen. Zij kunnen aansluiten bij de groepsactiviteiten: op maandag bij SamenSpraak van 13.30 uur tot 15.00 uur en op donderdag is er Inloop, speciaal voor vrouwen van 09.30 uur tot 11.30 uur. Deze activiteiten vinden plaats in het gemeentehuis, rechtervleugel, 3e etage, kamer C301. Deelname is gratis voor de anderstalige of laaggeletterde, doordat taalvrijwilligers zich belangeloos inzetten.

Vrijwilligers nodig
Voor dit project is het Gilde voortdurend op zoek naar vrijwilligers. Spreekt het u aan om over alledaagse onderwerpen met anderstaligen te praten en hen te leren? Heeft u affiniteit met taal, bent u geïnteresseerd in andere culturen, hebt u een open houding en wilt u iets voor uw medemens betekenen? Samen iets bereiken is leuk en geeft voldoening! Ervaring is niet nodig, wel affiniteit met de Nederlandse taal!
Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Annelies Vorselaars via 06-17858511 of Marian van Noppen via 06-22396854. Ook is er wekelijks, met uitzondering van de schoolvakanties, in het gemeentehuis inloopspreekuur op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur (rechtervleugel, 3e etage, kamer C303).