Rioolrecht moet eerlijker

Het rioolrecht in Ridderkerk wordt voor 2022 mogelijk anders berekend. Partij 18PLUS heeft hiervoor met een breed gesteunde motie de voorzet gegeven. Volgens fractievoorzitter Lucien Westbroek wordt er nu door niet-woningen onevenredig minder bijgedragen aan de kosten.
In de huidige systematiek wordt betaald per rioolaansluiting. Partij 18PLUS vindt dat hiermee onvoldoende recht wordt gedaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt'. Westbroek: "Een eigenaar van een groot bedrijfspand of een kassencomplex betaalt nu evenveel als iemand in een portiekwoning.”
Met de motie is gevraagd om het tarief voor de rioolheffing te berekenen op basis van de WOZ-waarde van de bedrijfspanden. Een maximumtarief moet dan garanderen dat bedrijven niet de hoofdprijs betalen. Voor huishoudens zou de rioolaanslag dan teruggebracht kunnen worden naar ± € 80. In de begroting voor volgend jaar gaat het college nu nog uit van € 92,76. Of het volgend jaar komt tot een aanpassing zal blijken tijdens de begrotingsvergadering van de gemeenteraad in november. Een deel van de raad steunde nu de motie om de nieuwe berekeningen voor het einde van het jaar mogelijk te maken. Voor de definitieve besluitvorming willen partijen weten wat de gevolgen voor ondernemers zijn.