In het stormseizoen zijn er geen werkzaamheden aan de dijken
In het stormseizoen zijn er geen werkzaamheden aan de dijken Foto:

Start van stormseizoen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. In deze aflevering: de start van het stormseizoen.
Harde wind kan zorgen voor flinke chaos op de wegen en voor behoorlijke schade aan huizen en bomen. Het stormseizoen 2021-2022 staat voor de deur. Dit loopt van oktober tot april. Tijdens deze maanden kunnen er stevige stormen voorkomen.
De kans op zo’n flinke storm is groter in de herfst en de winter. Door temperatuurverschillen ontstaat er op zo’n negen kilometer hoogte een sterke straalstroom die de wind beïnvloedt. Hierdoor neemt de kans op een flinke storm toe.

Stevige grasmat
Waterschap Hollandse Delta is daarom extra alert en voert in het stormseizoen geen werkzaamheden uit aan de dijken. Een goede grasmat bijvoorbeeld is erg belangrijk voor de stevigheid van de dijk. Plantenwortels houden de grond namelijk bij elkaar.

Biodiversiteit
Dijken zijn behalve voor onze veiligheid ook belangrijk voor de natuur. Omdat het vocht in de grond op een dijk varieert, kunnen er meer verschillende soorten planten groeien: biodiversiteit noemen we dat. Waterschap Hollandse Delta onderhoudt 776 kilometer groene dijken en duinen.


LEZERS SCHRIJVEN

Kip, ei of niks
Het blijft voor het Oosterpark een moeilijke vraag, maar in feite is het een welvaartsprobleem. Wie of wat was er het eerst? Was er de breed gedragen wens om het Oosterpark een grote opknapbeurt te geven, was er de opwinding over de plannen rond de Rowdies of de plotselinge haast om nu eindelijk eens die geluidsschermen langs de A15 te plaatsen?

Het startschot werd wel gegeven door de nota “Uitkomst herhuisvesting Rowdies in het Oosterpark, zaaknummer 213007 van 27 oktober 2020”.Hier is inmiddels voldoende over gesproken geschreven: kap van bomen, Essenlaantje en een reservering van € 2.000.000 voor hun faciliteiten. In opdracht van de betrokken wethouder was hierover geen discussie mogelijk. Ondemocratische kon een besluit niet genomen worden.
Daarna werd de waarde van het park diverse malen geminimaliseerd. Zo viel te lezen dat de meeste bomen van dezelfde soort zijn, snelle groeiers zijn en inmiddels te oud om nog overlevingskansen te hebben. Een paar bomen meer of minder voor een goed doel tellen dan niet zo zwaar. Maar we vergeten, dat ongeveer twaalf jaar geleden heel veel hout gekapt werd omdat het gevaar voor de omgeving zou opleveren. Die opdracht is toen zeer grondig uitgevoerd, de parkeerplaats langs de Oosterparkweg lag regelmatig vol met hoog opgestapelde boomstammen. Later dunde Staatsbosbeheer het bosgedeelte tussen het Essenlaantje en de Rotterdamse weg sterk uit om de bodemvegetatie betere kansen te geven. Nooit tierden brandnetel en braam daarna zo uitbundig als nu. Daarna vielen er de nodige slachtoffers onder de essen. Waar staan al die oude bomen die nu zo nodig weg moeten?

Volgens laatste berichten wordt naar schatting de geluidswering langs de A15 twee miljoen duurder dan eerst berekend. De conclusie is simpel: bij stemming over het uiteindelijke plan Ruimtelijke Ordening dienen alle gedane toezeggingen aan de Rowdies te vervallen. De uitgespaarde miljoenen worden ingezet voor een snelle realisatie van de geluidswering langs de A15 die alle burgers ten goede komen.

H. Eckhart