Boem… lijkt John te zeggen! Daniël Casanova en Fred Lagendijk (rechts) voelen en zien het gevaar.
Boem… lijkt John te zeggen! Daniël Casanova en Fred Lagendijk (rechts) voelen en zien het gevaar. Foto:

De rechtervoet van John

Zaterdag 27 oktober 1990
Zo'n 900 toeschouwers hebben op deze herfstachtige maar droge zaterdagmiddag de weg naar het sportpark gevonden. Een ouderwetse zaterdag-klassieker siert de blauwwitte-affiche: RVVH-Zwart Wit '28.
De Rotterdamse bezoekers hebben nog één puntje nodig om de eerste periode weg te kapen voor nog twee op de loer liggende andere concurrenten, te weten Capelle en het Zeeuwse Hoek. Hercules doet in deze strijd niet mee maar het is pas de 8e competitiewedstrijd. Bij winst hijgt de équipe van trainer Ad Bakker wel meteen weer volop in de nek van deze eerder genoemde top-drie!
De wedstrijd golft uiterst vermakelijk op en neer en het is een mirakel dat er voor de rust, door beide, vol op de aanval spelende teams geen treffers vallen te bewonderen. Die improductiviteit krijgt echter na de pauze een revolutionaire ommezwaai. In 45 minuten wordt er maar liefst ‘zes' keer gescoord. De sportparkbewoners gaan helemaal los en als arbiter Willy van Gremberghe uit Axel voor de laatste keer de erwt blazend door z'n fluit laat gieren staat er 4-2 op het scorebord! Zwart Wit-goalie Hylke Brugts moet maar liefst vier tegentreffers in één helft incasseren en dan te bedenken dat deze topkeeper in de 7 voorgaande competitieduels slechts 3 keer werd gepasseerd! Zo zie je maar weer! Voetbal is en blijft gelukkig een grillig spelletje.


Grote meevaller voor RVVH lijkt het wegvallen van aanvoerder Ed Molsbergen van de Vaanbewoners. Hij blijft in de rust met een blessure achter in de kleedkamer en daarmee valt de rots in de branding, uit de Rotterdamse laatste linie, weg. Het brengt ons bij de fantastisch actie-afdruk van schutter John van Leeuwen. John heeft bij alle clubs waar hij speelde, het doelpunten maken, bijna uitgevonden. Hij verruilde deze voetbaljaargang Rijsoord voor RVVH en in deze wedstrijd is hij dodelijk scherp voor het doel. Op de kiek heeft hij zojuist een machtige poef losgelaten. Het is echt een buitenkant-wreef-granaat. De bal is buiten bereik van de camera op weg naar het gaas! John's gelaatstrekken lijken het woord ‘boem' uit te drukken.
Zwart Wit'28-verdediger Daniël Casanova is niet helemaal op z'n achterhoofd gevallen. Hij wil wel graag ongeschonden de Don Juan uithangen als dat enigszins mogelijk is. Dus oogjes dicht en lekker met z’n kont naar het gevaar gekeerd hoopt hij op deze wijze een blokkade tegen beter weten in, in te zetten. De angst druipt er vanaf. Waar Casanova niet durft te kijken tuurt klasbak-verdediger Fred Lagendijk de afgevuurde pegel wél na! Fred heeft de aanvoerdersband tijdens de pauze overgenomen van captain Molsbergen en signaleert het directe gevaar van heel dichtbij. Van Leeuwen jast hier verwoestend de 3-1 binnen.
 Nog wat andere détails op de foto. Tussen de Zwart Wit-verdedigers is de attent meegelopen scheidsrechter Van Gremsberghe zichtbaar. Helemaal links zien we RVVH-er Peter Stassen en helemaal rechts zijn de vertrouwde contouren van RVVH-‘s clubgrensrechter Cor Snijders zichtbaar.

Nog even kort het scoreverloop. Fred Daane en John van Leeuwen loodsten RVVH naar 2-0 waarna Bill Tukker uit een strafschop de tweekamp weer even spannend maakte. Daarna kwam het fotomoment met de reeds omschreven, betoverende 3-1. John fabriceerde ook zelf de 4-1 waarna Bill Tukker uiteindelijk voor het slotakkoord zorgde, 4-2! Zwart Wit’28 moest na deze ‘pot’ in een driekamp met Capelle en Hoek gaan uitmaken wie de 1e periode zou gaan bemachtigen. RVVH vond na dit boeiende duel met 8 gespeeld 10 weer aansluiting bij de reeds genoemde top-drie (8 gespeeld 12).

Henk Sterkenburg