Karin van Geldorp geniet van de trainingen die ze geeft
Karin van Geldorp geniet van de trainingen die ze geeft Foto:

Met plezier naar de zwemtrainingen

“Het belangrijkst vind ik dat de kinderen plezier hebben. Dat geeft ook mij voldoening” zegt Karin van Geldorp over haar rol als trainer bij zwem- en waterpolovereniging Poseidon ’56. Ze staat er sinds 2009 meerdere keren per week voor aan de rand van het zwembad.
In haar jeugd behoorde Karin zelf tot de wedstrijdzwemmers van de Ridderkerkse club. Ze kwam er weer terug toen haar dochter op zoek was naar een sport en koos voor zwemmen. “Ik volgde het toen allemaal vanaf de tribune. Toen bedacht ik dat ik die tijd ook zou kunnen benutten door iets voor de club te doen” vertelt ze over haar keus om zich actief voor Poseidon in te zetten.
Karin besloot daarbij om een zwemopleiding te doen en beschikt inmiddels over haar trainersdiploma. “Mijn dochter zwemt allang niet meer, maar ik vind dit heerlijk om te doen. Ik beleef hier veel plezier aan. Naar mijn werk ga ik een enkele keer met tegenzin, maar naar een training kom ik altijd met een heerlijk gevoel” stelt de Ridderkerkse, die werkzaam is als jurist.

Breedtesport
Bij Poseidon geeft Karin van Geldorp twee keer per week training aan een beginnersgroep. “Dat zijn kinderen die twee of drie zwemdiploma’s hebben. Die kunnen voor het wedstrijdzwemmen nog flinke stappen zetten. Dat ze allemaal de beste moeten worden vind ik niet belangrijk. Lang niet allemaal zullen ze een hoog niveau halen. Ik ben een groot voorstander van breedtesport. Iedereen moet mee kunnen doen en plezier van sport kunnen hebben” licht ze toe.
Om het leuk te houden voor de kinderen is er veel variatie in de oefeningen: “Het is zeker niet alleen maar een uur lang baantjes trekken. Spelenderwijs worden de kinderen ook met andere beweegvormen sterker gemaakt. Het is belangrijk om de motorriek ook op andere manieren te trainen.”

Jonge trainers
Naast de trainingen treedt Karin ook op als ploegleider bij wedstrijden. “Dat kunnen soms lange middagenzijn. Maar ook dat is leuk om met enthousiaste kinderen te beleven. Ik moet dan zorgen dat ze op tijd voor hun onderdeel aan de start staan. Ook ben ik dan druk met coachen, aanmoedigen en organiseren” vertelt ze over deze volle dagen.
“Het is vrijwilligerswerk, maar niet vrijblijvend” erkent de trainster: “Gelukkig hebben we bij Poseidon geen klagen over de mensen die hiervoor beschikbaar zijn. Zes dagen per week zijn er zwemtrainingen. Een mooie ontwikkeling is dat we er de laatste tijd ook jonge trainers bij hebben gekregen. Voor een rol binnen de trainersstaf hoef je echt geen oudgediende van de club te zijn.”

Dit is een artikel in het kader van het Nationaal Jaar Vrijwilligers Inzet en de campagne “Mensen maken Nederland”. In Ridderkerk wordt aan deze campagne meegedaan door het Vrijwilligerssteunpunt van Facet. Voor meer informatie: https://facetridderkerk.nl/vrijwilligerssteunpunt.


Informatiepunt voorlopig van start in WVC Bolnes

Op maandag 25 oktober start Mohammad El Barazi, in samenwerking met sociaal makelaar Eveline Freling van Facet Ridderkerk, met een informatiepunt in WVC Bolnes. Elke maandag, met uitzondering van de schoolvakanties, zit Mohammad van 9.00 tot 11.00 uur klaar om bewoners te ontvangen, in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden.
“Bewoners van Bolnes en Ridderkerk hebben vele vragen, bijvoorbeeld over activiteiten, sporten, verenigingen, brieven die je ontvangt of formulieren die je niet begrijpt, het vinden van een huisarts of tandarts, zoeken naar maatschappelijk werk of een taalles” vertelt Eveline Freling, sociaal makelaar bij Facet Ridderkerk. “Mohammad El Barazi, die sinds een aantal jaar samen met zijn gezin woonachtig is in Ridderkerk, heeft dit uit eigen ervaring meegemaakt. Mohammad en zijn gezin hadden vele vragen en zijn zelf op zoek gegaan naar antwoorden bij o.a. organisaties. Het was een hele zoektocht volgens Mohammad en hier lopen vele bewoners tegen aan. Mohammad gaf aan dat hij op zoek was naar een soort informatiepunt in de wijk of Ridderkerk.”

Mohammad is een actieve bewoner en kwam naar Facet met het idee dat hij graag andere bewoners die tegen dezelfde problematiek aanlopen wil helpen en het een idee was om een soort informatiepunt mogelijk te maken. De medewerkers van Facet, Suat Tas, Ilse Schoolenberg en Eveline Freling hebben samen met Mohammed zijn idee uitgewerkt: "Mohammad echt een aanvulling voor alle bewoners waar iedereen terecht kan, van jong tot ouderen. Mocht je de taal niet machtig zijn, Mohammad spreekt naast Nederlands tevens Arabisch. Weet Mohammad niet waar je terecht kunt, dan zoekt hij dit op ter plekke op of vraagt hij het aan een medewerker van Facet."
Deze dienst wordt voorlopig ‘Het Informatiepunt” genoemd. Mohammad en Eveline dagen alle inwoners uit om een nieuwe naam te bedenken. De winnaar krijgt een presentje. Suggesties voor een nieuwe naam kunnen tot uiterlijk vrijdag 22 oktober gestuurd worden naar sociaalmakelaar@facetridderkerk.nlellen of appje sturen Bellen of appen mag ook ook via 06 52 61 62 30.


Struikroven en Sociaal Tuinieren slaan handen inéén

Op de ene locatie planten redden van de aanstaande bulldozer en diezelfde planten op een andere locatie een tweede leven geven om een aantal tuinen op te fleuren. Het is een bijzondere samenwerking tussen twee groene en sociale projecten in Ridderkerk afgelopen zaterdag. 
Wethouder Peter Meij, wethouder Marten Japenga en directeur-bestuurder van Wooncompas Alfred van den Bosch schepten zaterdagochtend gezamenlijk de eerste planten uit de grond aan de Stadhouderslaan. Ze gaven daarmee het startsein voor een dag struikroven achter het vierde woongebouw aan die straat. Later dit jaar starten daar de ‘oogstwerkzaamheden’. Voordat het zover is, kregen omwonenden eerst de kans om zoveel mogelijk groen te redden.
De eerste lichting uitgeschepte planten werden vervolgens op de aanhanger naar de wijk Drievliet gereden. In samenwerking met Gemeente Ridderkerk, Facet Ridderkerk, Munter Tuinprojecten, Stichting Present Ridderkerk en Wooncompas, was er een projectdag voor Sociaal Tuinieren georganiseerd. Bewoners die door omstandigheden hun tuin niet zelf kunnen bijhouden, kregen op deze dag hulp van vrijwilligers via Present Ridderkerk. De vrijwilligersgroep bestond uit SGP-fractieleden, leden van de Ichtuskerk en tuinbuddy`s.

Tuintjes opgeknapt
De vrijwilligers gingen aan de Karper en de Koolmees aan de slag met het opknappen van tuinen.  Met dank aan het groen uit Slikkerveer en alle inzet van vrijwilligers, zijn de tuinen ook verduurzaamd. Bijvoorbeeld met een regenton en appelbomen. Met grote afvalcontainers is het afval meteen op deze dag netjes opgeruimd. Bewoners kunnen nu genieten van een opgeknapte tuin! Na deze dag krijgt een aantal bewoners een tuinbuddy toegewezen. Samen met de tuinbuddy kunnen ze hun tuin dan netjes bijhouden en is er tijd voor een praatje. Tijdens zo`n gezellige dag is er een mooie kans om buren beter te leren kennen en aandacht te hebben voor elkaar. Wethouder Meij is blij met de projectdag Sociaal Tuinieren en benadrukt het belang van de buddy's: "Als tuinbuddy ben je veel meer dan alleen betrokken bij de tuin.”

De tuinploeg van de SGP droeg bij aan Sociaal Tuinieren