Natasja Graaf: ‘Even tijd maken voor elkaar’.
Natasja Graaf: ‘Even tijd maken voor elkaar’. Foto:

Buurttuin brengt mensen samen

Bewoners van de Donckse buurt hebben een aantrekkelijke buurttuin ingericht. De bewoners namen zelf het initiatief voor het omvormen van een in onbruik geraakt trapveldje aan de rand van de bijna honderd jaar oude buurt. Omdat er op dit veld nooit meer een balletje werd getrapt kwamen bewoners van de Bosstraat op idee van een buurttuin.
"In mei zijn we hiermee begonnen”, vertelt Natasja Graaf. "Mijn buurman had al heel lang het idee voor een buurttuin. Ik had zelf de wens voor een bloemenpluktuin. Toen zijn we dit begonnen, samen met nog drie buurtbewoners.” Terwijl ze vertelt over de tuin springt er een kikker voorbij: "Voor ons was ook het maatschappelijk belang heel belangrijk. Zoals buurtbewoners weer bij elkaar krijgen voor een praatje, even tijd maken voor elkaar, elkaar helpen, naar elkaar luisteren.” Voor zulke gesprekken staat er in de tuin een picknicktafel.
Een aantal buurtbewoners heeft een eigen moestuintje aangelegd. Voor gemeenschappelijk gebruik is er een kruidentuin. Met een ouderwetse handpomp kan water uit de sloot worden gehaald voor het water geven van de planten. Van wilgentakken is een wigwam gemaakt voor de kinderen. "En de handige buurman heeft een heel mooi, groot insectenhotel gemaakt”, vult Natasja aan. De gemeente zorgde voor houtsnippers die op de paden in de tuin zijn gestrooid. "We willen een kerstmarkt organiseren, waarbij we van de opbrengst weer bloembollen willen kopen”, kondigt Natasja aan.
De bewoners van de Donckse buurt weten de tuin inmiddels te vinden. Ook andere bezoekers zijn welkom. De tuin is te vinden in de Bosstraat.
Scan de QR-code en bekijk een video over de buurttuin.