Een rode rivierkreeft
Een rode rivierkreeft Foto:

Uitheemse rivierkreeften

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze week: Rivierkreeften in de Hollandse Delta.
In de jaren ‘80 zijn er uitheemse rivierkreeften opgedoken in de Nederlandse wateren. Enkele soorten doen het goed in de sloten en planten zich gemakkelijk voort. Aanvankelijk hadden ze weinig natuurlijke vijanden, maar inmiddels staan ze steeds vaker op het menu van de blauwe reiger, fuut en otter. Ze eten alles, waterdiertjes en -planten. Daarmee eten ze sloten kaal, wat slecht is voor de waterkwaliteit. Ook graven ze in zachte grond, waarmee ze oevers van sloten zouden kunnen beschadigen. De overlast in ons gebied is beperkt. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor het verdwijnen van waterplanten of een achteruitgang van de waterkwaliteit. Ook zijn nog geen gevallen bekend van het ondergraven van taluds, wegbermen of dijken. Maar we houden dit goed in de gaten.

Verspreiding in ons gebied
Als het gaat om uitheemse rivierkreeften komen we met name twee soorten tegen in ons gebied: de gevlekte rivierkreeft en de rode rivierkreeft (allebei uit Amerika). De eerste soort is ruim verspreid over alle Zuid-Hollandse eilanden. De tweede soort komt vooral voor op het Eiland van Dordrecht. Verder zijn er enkele meldingen bekend op de andere eilanden.
In 2017 hebben we samen met de Universiteit Wageningen en de Good Fish Foundation onderzoek gedaan naar de effecten van het vissen op rivierkreeften. Dit gaf een tijdelijke afname van de populatie. Landelijk lopen er meerdere onderzoeken naar de bestrijding van uitheemse rivierkreeften. Wij volgen deze onderzoeken en wachten de resultaten af.


INGEZONDEN

Wachten op de WMO
Er is nog steeds vertraging bij het afgeven van beschikkingen WMO. Dat betekent dat aanvragers lang moeten wachten voor ze weten waar ze aan toe zijn en dat wettelijke termijnen worden overschreden. Begin van het jaar stelden wij vragen voor jongeren die na maanden nog steeds niets gehoord hadden en thuis zaten. Zij en hun ouders werden moedeloos. Er werd verbetering beloofd, maar corona.... Veel ouderen trokken ook aan de bel omdat hun (her)indicatie lang op zich liet wachten. Thuiszorgorganisaties trokken aan de bel omdat zij geen zorg in voorschot konden blijven geven. Zij gaven aan dat mensen vervuilden en zorg nodig hadden. Voor de zomer werd met een motie aangegeven dat toestemming voor dagopvang te lang op zich liet wachten. Afgelopen raadsvergadering bleek er weinig verbetering. Volgens de wethouder niet meer vanwege corona maar nu vanwege personeelsgebrek. De gemeente werkt met professionele organisaties, waarom laten we hen niet de eerste toets doen? Dan worden de processen minder bureaucratisch en worden onze inwoners sneller geholpen. Zo kan het gewoon niet langer.

Arianne Ripmeester
PvdA Ridderkerk

Compliment
Ik wil graag de Primera in de Ridderhof een compliment maken over de goede service die ik ontvangen heb. Ik heb mijn heup gebroken en ben nu in revalidatie. Ik had een agenda nodig. Ik belde en vroeg of zij een bepaald type agenda hadden. De verkoper zei van ja. Ik zei dat ik niet naar het dorp kon komen inzake bovengenoemde reden. Hij zei ‘dan kom ik even bij U langs.' Tien minuten later stond hij voor de deur met de agenda. Ik sta nog versteld van de service die Primera mij bood. Chapeau!

W.J.M. van der Waal van Rossum