Peter van Vugt komt geheel los van de grond voor zijn machtig mooie openingstreffer
Peter van Vugt komt geheel los van de grond voor zijn machtig mooie openingstreffer Foto:

Een uitschuifbaar been

Zaterdag 16 april 1994
…..15 uur 39…. 
Zonnebrilletjesweer aan De Vlasstraat. Rijsoord speelt vanmiddag thuis tegen Houdt Braaf Stand Schiedam.
Tsja, zo’n clubnaam mag dan allemaal wel heel lief klinken maar arbiter Leen Looie zadelt maar liefst vier HBSS’ ers wel met een geel kartonnetje op. Hoewel het een stevig potje voetbal is kan er zeker niet van een schoppartij worden gesproken.


De thuisclub is als promovendus aan een degelijk seizoen bezig. Hoewel Zwaluwen en Delta Sport gaan uitmaken wie er met de titel mag gaan strijken gloort er voor Rijsoord nog een sprankje hoop op een periodetitel. Het verleden seizoen juist naar deze 3e klasse gedegradeerde HBSS weigert daar echter aan mee te werken. Hoewel Rijsoord duidelijk de bovenliggende partij is wordt er in de eerste acte tegen de oranjehemden niet gescoord.

Na de thee wordt de druk van de thuisclub opgevoerd en naderen we het schitterende fotomoment van hierboven. Het is linkerspits, strijder en mannetjesputter Peter van Vugt die met een uiterst fraaie krachtsinspanning het puntje van zijn linker-‘schaats’ tegen een heerlijke voorzet van maatje Ruud Schmidt aan weet te paffen.
De verdediger links van HBSS houdt braaf (af)stand (anticipeert gewoon te laat) en doelman Van Eijsden reageert duidelijk verschrikt en gaat zich verkijken op de rekbaarheid van Peter’ s uitschuifbare linkerbeen.
Dit is echt een wereldgoal! Het is bovendien een dusdanig belangrijke eerste treffer waarvan je kunt zeggen: het lek is boven!

 Zaterdag 16 april 1994
…..15 uur 40….
En het gevolg is opluchting en blijdschap in het Rijsoord-kamp. Dit is mooi hoor! Hier doe je het allemaal voor. Prachtige blijdschap. De ban is gebroken en middelpunt is nr. 8, (een ruime voldoende): Peter van Vugt himself! Na zijn explosie van enkele seconden geleden volgt nu een knuffel-uitbarsting met twee toegestormde medespelers. Links is de krachtige omhelzing van voorbereider Ruud Schmidt bijna voelbaar. Ruud showt hier niet zijn gebalde vuist. Oh nee, dit is een gebalde arm! Peter hapt bijkans naar adem vanwege de kneveling van Ruud’ s linkerarm. In de nu nog gestrekte rechterarm van Peter van Vugt zal straks de stralende Rob Terlouw (rechts) ten prooi vallen. Als dit geen glunderende snoet is dan weet ik het ook niet meer.

En? Sleepte de door UNICEF gesponsorde thuisclub de overwinning binnen vanmiddag? Zeker wel! Het werd uiteindelijk een regelmatige 3-0 zege. Twee ‘Johannen’ diepten de score verder uit. Johan de Rooij poeierde de 2-0 binnen en Johan Tieleman deed met zijn 3-0 de eindduit in het zakje.

Henk Sterkenburg

“Kom erbij vriend”, lijkt Peter (nr.8) aan te geven met zijn armgebaar naar Rob Terlouw.