Jan Plaisier liet zien waar schilders in Rijsoord werkten
Jan Plaisier liet zien waar schilders in Rijsoord werkten Foto:

De Schalk was populair bij internationale schilders

Met groepen wandelaars stond Jan Plaisier zaterdagmiddag stil bij plekken in Rijsoord die ruim honderd jaar geleden door kunstenaars zijn vastgelegd. Met bladen in zijn multomap liet hij reproducties van schilderijen en schetsen zien op de plekken die de schilders uit heel de wereld inspireerden.
De werkgroep “Schilderdorp Rijsoord 1887-1914” heeft ruim tweehonderd doeken geïnventariseerd die hun oorsprong in Rijsoord hebben. “Vooral de Schalk was populair. Daar hebben we er wel dertig van” zegt Plaisier. Dat dit deel van Rijsoord zo veelvuldig door deelnemers van de zomerschool is geschilderd komt zo goed als zeker door de plek waar de schilders logeerden: “Ze hoefden er amper voor te lopen en hadden er ook geen boot voor nodig.”
Amerikaanse kunstenaars schilderen ook de klompenmaker die bij de Schans zijn werkplaats had. De Rijsoordse molen en de Waal zijn in meerdere landschapsschilderijen en schetsboeken vastgelegd. Ook de klederdracht van het toenmalige Rijsoord inspireerde de internationale gasten.