Dennis Brouw helpt bewoners met fitness
Dennis Brouw helpt bewoners met fitness Foto:

Vrijwilligerswerk in de tijd van de baas

Om de veertien dagen doet Dennis Brouw (27) een dagje vrijwilligerswerk bij Aafje Reyerheem in Ridderkerk. Hij is hiertoe in staat gesteld door zijn werkgever Bizzomate. Personeel van dit IT-bedrijf mag tien procent van de werktijd besteden aan vrijwilligerswerk.

Dennis wist direct waar hij dit zou invullen. “Ik ging school op De Botter. Elke dag passeerde ik het stuk met de aanleunwoningen en had ik allemaal zwaaioma’s. In wezen best triest dat ze al blij zijn dat een jongetje passeert. Ik besefte dat ik nu wat voor ouderen kon betekenen” verklaart hij zijn keus voor Reyerheem.

Leuke uren
Hij stapte er drie jaar geleden binnen met de vraag wat hij als vrijwilliger voor de bewoners zou kunnen betekenen. Dit heeft een invulling gekregen als “maatje” van de ouderen, dat met ze gaat wandelen, fietsen (met een duofiets) en ze begeleidt bij het fitnessen. “Ik maak mee dat mensen die van buiten Ridderkerk komen de omgeving nog helemaal niet kennen of er al een langere tijd er niet op uit geweest zijn”. Die vinden het heerlijk om een keer met iemand een ommetje te maken. Even wat meer zien dan de eigen kamer” vertelt Dennis: “Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn om ouderen leuke uren te geven. Ze vinden het prachtig als je ze terugbrengt naar de straat waar ze vroeger woonden of even op het terras bij de rivier kunnen zitten.”

Goud waard
Soms regelt hij met een collega een dagje uit en gaan ze met een groepje naar bijvoorbeeld Scheveningen. Dennis is betrokken en creatief. Hij sprak een vrouw die vroeger graag bowlde, maar dat nu niet meer kan omdat ze in een rolstoel zit: “Toen heb ik mijn oude Wii afgestoft en hebben we een bowlingtoernooi gehouden, waar zij ook aan kon meedoen. Zulke momenten zijn goud waard!”

De vrijwilliger onder werktijd is ervan overtuigd dat het onze maatschappij goed zou doen als veel meer bedrijven hun personeel gelegenheid geven om vrijwilligerstaken op te pakken: “Dat hoeft niet eens zoals bij ons tien procent te zijn. Als alle bedrijven maar een procent van de werktijd beschikbaar stellen zouden veel problemen opgelost zijn. Het zou veel eenzaamheid kunnen vermijden.”

Vanuit Den Bosch
Dennis woont inmiddels in Den Bosch, maar hij blijft met veel plezier naar Ridderkerk komen om ouderen wat leuke uurtjes te geven:
“Als je dit wat langer doet krijg je ook een band met veel mensen. Ik mag veel mensen voor de fitness ophalen, maar voor de meesten is een praatje belangrijker dan de oefeningen. Er zijn ook prachtige verhalen bij die ze kunnen vertellen. Hierdoor ontstaan er enorm uiteenlopende gesprekken van werk en het leven van vroeger tot verhalen uit de oorlog. Dan voel je dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

Dit is een artikel in het kader van het Nationaal Jaar Vrijwilligers Inzet en de campagne “Mensen maken Nederland”. In Ridderkerk wordt aan deze campagne meegedaan door het Vrijwilligerssteunpunt van Facet. Voor meer informatie: https://facetridderkerk.nl/vrijwilligerssteunpunt.


Vrijwilligers gezocht voor bezoekdienst van weduwen en weduwnaars

Voor de bezoekdienst voor weduwen en weduwnaars (65+) is Facet Ridderkerk op zoek naar vrijwilligers. Bezoekvrijwilligers gaan regelmatig op bezoek bij mensen die onlangs weduwe of weduwnaar zijn geworden om hen een luisterend oor te bieden.
Door op deze manier gevoelens en gedachten te delen, kan er beter omgegaan worden met verwarrende emoties, moeilijke dagen en reacties vanuit de omgeving.

Bent u degene die dit ook heeft meegemaakt waardoor u de ander als geen ander begrijpt? Kunt u goed luisteren en heeft u voldoende inlevingsvermogen om u aan te sluiten bij de belevingswereld van een ander? Meld u dan aan als bezoekvrijwilliger.
Facet biedt u professionele training op het gebied van rouwverwerking en het voeren van gesprekken. Ook kunt u rekenen op begeleiding vanuit de organisatie en worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd om ervaringen met elkaar te delen.
Wilt u zich aanmelden als bezoekvrijwilliger voor dit project of wilt u meer informatie? Neem contact op met Angelique Bloemberg, coördinator bezoekdienst weduwen en weduwnaars, via angelique.bloemberg@karaatmantelzorg.nl of 0180 – 432 350.


Verguld met cheques van Rotary na geslaagde rally

Rotary Ridderkerk de Waal heeft de opbrengst verdeeld van de op 25 september jl. gereden Classic & Open Rally. Het evenement bracht dit jaar € 17.500 op. Met een spontane veiling van wijnflessen tijdens het rallydiner werd dit opgeschroefd naar € 20.000.
Hugo Scholtens, voorzitter van de rallycommissie, is blij dat er weer gereden kon worden én er een fantastisch resultaat is behaald: “Vorig jaar leek het niet stuk te kunnen. Met 60 equipes hadden we een recordaantal deelnemers en de teller stond toen boven de 15.000 euro. En toen kwam corona…”
Voor de organisatoren van de rally betekende het uitstel op uitstel en het verlies van deelnemers. Na de streep door april kon het ook niet in de zomer en het najaar: “Ook dit jaar kon het niet in april en niet in de zomer, maar gelukkig wel in september. Precies een dag na de afschaffing van de anderhalve meter regel.”
Ten opzichte van vorig jaar waren 20 equipes afgehaakt. Er tegenover stonden tien nieuwe inschrijvingen. Uiteindelijk is de rally gereden met 47 auto’s. Alle klassiekers haalden de eindstreep. Enige pechgeval was voor de oudste wagen (een A-Ford) die met vertraging over de finish kwam.

Gouden wensen
Voor de uitreiking van de rallycheques waren vorige week vier lokale organisaties uitgenodigd. Zij wisten vooraf niet welk bedrag ze zouden ontvangen uit handen van Rotaryvoorzitter Jolanda Bergwerf. Bij vertegenwoordigers van Aafje ’t Ronde Sant was de vreugde dan ook groot toen zij als eerste € 2000 euro in handen hadden. Dit is het volledige bedrag dat nodig is voor het project ‘De Wensboom’. Aafje werkt samen met stichting De Gouden Dagen en wil hiermee gouden wensen van bewoners mogelijk maken.

Restauraties
Jonkvrouw Catharina Groeninx van Zoelen mocht voor Stichting Het Huys ten Donck € 6.000 in ontvangst nemen. Ze is hier zeer verguld mee. “Fantastisch! Ik ben echt onder de indruk” reageerde ze. Het geld zal besteed worden aan de restauratie de stuw in het Donckse Bos. Zesduizend euro was er eveneens voor stichting De Rijsoordse Molen, die eerder dit jaar de restauratie van de molenromp afrondde. “We dachten daarmee klaar te zijn, maar toen bleek uit een inspectie dat de stalen roeden van de wieken breuken vertonen. Nu staat de molen gedwongen stil. Volgend jaar bestaat de molen 200 jaar en dan willen we weer kunnen draaien” is voorzitter Louis van Wijhe hoopvol over deze dure operatie.
Voor Facet Ridderkerk werd eveneens een cheque van € 6000 uitgeschreven. De organisatie gaat dit besteden aan eenzaamheidsprojecten, zowel voor ouderen als jongeren. Ook jonge mantelzorgers wil de organisaties even iets anders bieden. "We gaan hier mooie dingen mee doen” aldus directeur Annemarie de Knegt.

Rotary Ridderkerk de Waal verdeelde 20.000 euro