Zorgen over achterstanden met Wmo-aanvragen

Het raadslid Erna de Wolff (ChristenUnie) wil druk op de ketel voor het wegwerken van achterstanden in Wmo-procedures. Een maand geleden nam de gemeenteraad haar motie aan voor het zetten van stappen omdat de wettelijke termijn voor de behandeling van aanvragen ruim wordt overschreden. 
De Wolff constateert dat de motie niet de gewenste versnelling heeft gebracht. “Het lijkt erop dat er na deze motie geen inhaalslag is gemaakt. Men is nu bezig met de behandeling van aanvragen van mei. Dus nog altijd veel langer dat de wettelijke termijn” aldus het raadslid vorige week in het vragenuur van de gemeenteraad. Voor behandeling van Wmo-aanvragen geldt een wettelijke termijn van acht weken.

Plan van aanpak
Wethouder Laurens Franzen erkent de problematiek: "Dit is niet alleen in Ridderkerk een probleem. Veel gemeenten hebben achterstanden. Er is landelijk een personeelstekort.”
Volgens de wethouder is er zicht op verbetering met een inmiddels opgesteld plan van aanpak dat nu juridisch wordt getoetst. "Er is dus concreet zicht op een mogelijke oplossing. En we hebben vacatures openstaan.”
(vervolg op pagina 5: Er zijn niet direct nieuwe mensen bij)