The Triffits in de dansschool van Jaap van der Graaf 1964
The Triffits in de dansschool van Jaap van der Graaf 1964
rubriek

Oud Ridderkerk: Rock&Roll, PopArt en The Triffits

Algemeen

Met gitarist Paul Matthijssen van The Triffits als aanjager proberen Nico Bravenboer, Kees Sanders en Bas den Otter de PopArt-tijd te laten herleven. Via Facebook kunnen herinneringen worden opgehaald. Wie heeft nog foto’s, artikelen en posters? Deel het met ons op: facebook.com/ReuniePopArt

Paul Matthijssen: Ergens in de zomer van 1963 (ik was toen 14 jaar) liep ik op een zaterdagmiddag door oud Slikkerveer te slenteren over het Margrietplein. Er stond een bovenraam open bij de bloemenzaak van de familie Van Putten (ook wel de witte dahlia genoemd, omdat de eigenaar zo’n prachtig bos wit haar had). 

Zijn zoon (Wim) zat in het raamvenster gitaar te spelen op een heuse EKO 500 (met vier elementen) en bezat tevens een Dynacord kofferversterker. Je kon wel zien waar het geld zat. Ik maakte een praatje en we werden diezelfde dag nog hechte muziekvrienden.

Diezelfde middag heb ik nog mijn Framus gitaar en de nachtkastjeversterker opgehaald en zijn we gaan repeteren in de garage van de bakker aan de overkant van de straat. We besloten uiteraard om een band op te richten en hebben die de naam The Triffits gegeven. Die band-naam zat op dat moment al in mijn hoofd naar de (The Triffids) enge film van Alfred Hitchcock.

Jaap van der Graaf

De jeugd van toen ging regelmatig dansen bij dansschool Jaap van der Graaf en daar zochten we nog wat extra bandleden. Jaap Visser (overbuurjongen van Wim van Putten) wilde wel op de basgitaar gaan spelen en Piet van der Stelt zou dan gaan drummen. Hij was de enige die al werkte en dus geld te verteren had. 

Een week later had hij zelfs al een echt Sonor-drumstel gekocht en ging hij op drumles in Zwijndrecht. Hij bleek trouwens ook vrij handig te zijn, want binnen enkele weken had hij zelfs een zwarte basgitaar en voor mij een platte Hofner imitatie gitaar in elkaar gefrutseld. Die dingen zagen er niet uit maar er kwam wel geluid uit. Ook hadden we al snel een zanger gevonden te weten, Joop Konijnenburg die heel aardig Elvis kon imiteren. 

Triffits

The Triffits waren nu compleet en we speelden met z’n allen over die ene Dynacord van Wim. Met wat geleend geld (van de witte dahlia) werd na een paar maanden een heuse Schaller KV40 versterker aangeschaft. Een Duitse 40 watt buizenamp met, als een van de eerste, een ingebouwde schijfecho. 

Er werd een heuse Triffits fanclub opgericht (we hadden zelfs speldjes, balpennen en stempels) en binnen no-time hadden we meer dan 100 leden. Iedere maand traden we voor onze fans op in het SVS speeltuingebouwtje aan het Tegelpad in Slikkerveer. En ook werden we regelmatig gevraagd voor optredens in Jeugdhavens, tijdens Koninginnedag , etc. 

Uiteraard kon ik van het verdiende geld later ook zo’n mooie EKO gitaar aanschaffen. In eerste instantie een gitaar met twee elementen die ik echter snel daarna omgeruild heb voor eentje met vier elementen. Deze gitaar heb later zelfs (flowerpower) met bloemen beschilderd. Deze gitaar kostte mij 275 gulden en werd eveneens gekocht bij Klavarskribo in Slikkerveer.

1965 was, muzikaal gezien, een druk jaar want de ene band na de andere werd in Ridderkerk en omgeving opgericht. 

Paul Matthijssen in It’s only Rock&Roll

Informatie

In het boek Ridderkerk na de Tweede Wereldoorlog Ontwikkeling & Verandering is nog veel meer te lezen over ontspanning en muziek in Ridderkerk. Het boek is voor € 25 verkrijgbaar in de Oudheidkamer en bij Boekhandel De Ridderhof.

De openingstijden van de Oudheidkamer aan de Kerksingel zijn: woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Toegang gratis.

Komende week is de laatste kans voor het bezoeken van de tentoonstelling over ‘50 jaar Riederborgh’. Deze wisselexpositie is nog te zien tot en met zaterdag 13 november.