In Drievliet zijn veel soorten bomen te vinden
In Drievliet zijn veel soorten bomen te vinden

Dwaal eens langs de bomen in Drievliet

Algemeen

Drie vlieten, met groen omgeven, verbinden de woonwijk met het Oosterpark. Deze wandeling van 2.1 km loopt via twee van die groene lobben. We starten bij de ‘Bloemenjungle’ aan de Oosterparkweg 15.

We slaan rechtsaf en lopen langs de rand van het Oosterpark.
1. Bij het voetbalveldje staat onze eerste soort, de Linde (3x). Een inheemse boomsoort die we in bossen zelden tegen komen maar vaak in de omgeving van de mens wordt aangeplant.
De boom met zijn hartvorige blaadjes staat voor liefde en geluk.

Bij lantarenpaal 26 steken we de Oosterparkweg over en volgen onze weg over de houten brug.
2. De Chinese Mammoetboom (3x) is een boom met een opvallende stam (foto). In 1947 werden de eerste levende exemplaren van dit ‘levend fossiel’ aangetroffen in China. 
3.
De zomereik (3x) is een echte inheemse soort. Deze koning van het bos is stoer, sterk en leeft lang.
4. De Sierkers (8 x) wordt veel aangeplant. Ze komt uit Oost-Azië. Ze is bekend om de rijke bloei. Helaas leveren de meesten geen nectar en vruchten.
5. De Himalayaberk (3x) heeft een opvallende witte stam en de boom toont in het najaar een prachtige goudgele herfstkleur.
6. De Bastaard meelbes (3x) staat tussen de straat en het fietspad. Het is een kruising tussen een meelbes en een lijsterbes. De kleine boom verdraagt luchtvervuiling en heeft geen problemen met bestrating op haar wortels.
7. De Smalbladige es (2X) komt van nature voor in Zuid-Europa en van Noord- en Oost-Afrika tot in Iran. Deze cultivar ‘Raywood’ heeft een roodoranje herfstkleur en krijgt geen vruchten.
8. De Italiaanse populier (3x) is een cultivar van de inheemse Zwarte populier. In Lombardije werd rond 1700 een afwijkend exemplaar gevonden. Alle Italiaanse populieren stammen af van deze boom.
9. De Kaukasische Vleugelnoot (1x) komt van nature voor op gronden langs de rivieren in Zuidoost Europa. Aan de breeduit groeiende boom, met grillige stam, hangen slingers met nootvruchten.
10. Gewone plataan, hele rij langs de Molenwei, De bastaard is ruim driehonderd jaar geleden ontstaan uit een kruising tussen de Oosterse en Westerse plataan. Een plataan is goed bestand tegen luchtverontreiniging.
11. De Noorse esdoorn (2x) is een gemakkelijke boom die vaak wordt aangeplant en weinig eisen stelt. De vroege bloei met hangende gele trossen zijn een bron van nectar op een moment dat er voor bijen nog weinig ander voedsel beschikbaar is.
12. Een Treurwilg (6x) zullen we in de natuur niet tegenkomen. Ze is een kruising van verschillende wilgensoorten en is in de 17e en 18e de eeuw uit Azië naar Europa gehaald.
13 De Moerascipres (2x) is afkomstig uit N. Amerika waar ze aan de oevers van de Mississippi staan. In de herfst verkleuren de naalden bruin waarna ze afvallen.
14. De Grauwe abeel (3x) is een kruising tussen een Witte abeel en een Ratelpopulier met een opvallende witgrijze stam.
15. Dubbelbloemige Paardenkastanje (2x). De bomen zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. De schors laat hier en daar los. Tegen de ziekte is nog geen afdoende remedie gevonden.
16. De Laurierwilg (2+1) is een wilg met bijzonder blad en een markante stam. In Nederland komt de laurierwilg voornamelijk voor in de noordelijke provincies.
17. De Moeraseik (1x)uit N. Amerika verschilt van de inheemse zomereik door een diep ingesneden blad dat in de herfst fraai naar rood kleurt.
18. Ruwe berk of Zilverberk (1x). Er is geen loofboom zo winterhard als de Berk. De boom groeit zelfs ten noorden van de poolcirkel. De ruwe berk komt in ons land van nature voor.

aartvandragt@natuurvereniging-ijsselmonde.nl

Afbeelding