Björn Ros en Jeroen Rijswijk willen minder versnippering
Björn Ros en Jeroen Rijswijk willen minder versnippering Foto:

PvdA en GroenLinks komen met één verkiezingslijst

De PvdA en GroenLinks gaan met één lijst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ridderkerk. “We komen met een gezamenlijke lijst, een gezamenlijk programma en een gezamenlijke fractie. Als lokale partijen blijven we wel zelfstandig naast elkaar bestaan” zeggen de huidige fractievoorzitters Jeroen Rijsdijk (PvdA) en Björn Ros (GroenLinks).
De ledenvergaderingen van beide afdelingen hebben afgelopen week unaniem ingestemd met de samenwerking. Vanochtend hebben de fractievoorzitters de gemeenteraad met het voornemen voor “één progressief geluid” verrast. Samen hebben de partijleiders er bijna anderhalf jaar over gesproken. Jeroen Rijsdijk zocht als eerste de toenadering. “De gemeenteraad is nu enorm versnipperd; 29 raadsleden zitten er nu voor 11 partijen. Wij kunnen op links wat aan die versnippering doen door onze inbreng te bundelen tot één krachtige stem” was zijn gedachte.
Winnen op links
Het zaadje viel goed bij Björn Ros. Hij benadrukt dat er al veel overeenkomsten zijn. “We hoeven natuurlijk geen enorme verschillen te overbruggen. Op de meeste punten zitten we op dezelfde lijn. De afgelopen vier jaar hebben we ook veel contact gehad over hoe we op voorstellen reageren” aldus het GroenLinks-lid, dat nu als een eenmansfractie in de raad zit.
Volgens de fractievoorzitters is het samengaan niet alleen pragmatisch omdat er over veel voorstellen hetzelfde wordt gedacht. “Het is ook ingegeven vanuit eigen kracht.
(vervolg op pagina 5: Het moet transparanter en eerlijker)