Afbeelding
Foto:

Muziek van nu

De radio in de auto staat altijd aan. Soms hard, soms wat zachter (het ligt er maar net aan of George Michael op de radio komt met ‘Careless Whisper’.) Wel ben ik in de auto altijd tien keer van zender aan het verwisselen door de muziek van tegenwoordig.

De meeste muziek van tegenwoordig is gemaakt om minder dan dertig seconden afgespeeld te worden op de populaire app TikTok. Waar jonge mensen meestal trendy filmpjes maken op muziek met dansen tot zingen tot hondenfilmpjes. Alles is hier te vinden, behalve ‘goede’ muziek. De nummers lijken allemaal op elkaar en er is eigenlijk niet echt nieuwe spannende muziek. Wat is voor mij dan ‘goede’ muziek?

De muziek van vroeger die niet gebruikt werd voor een sociale media app of trend om bij te blijven met de rest van een digitale wereld, die we zelf bedacht hebben en waar we nu 50 procent van onze tijd aan spenderen. De muziek die nu na al die jaren nog steeds iconisch is en meer betekenis heeft dan dat wij denken. De muziek waarvan iedereen de tekst kent als het op de radio komt of in een kroeg.

Overigens doen sommige artiesten anno 2021 wel een wanhopige poging om de nostalgie van ‘goede’ muziek levend te houden. Een aantal artiesten lukt het aardig, maar de meeste nummers van nu zijn gerecycled om hopelijk nog een nummer één hit te scoren op de ouderwetse radio. En alhoewel veel mensen het niet met mij eens gaan zijn, kun je niet ontkennen dat de 90 procent van alle muziek nu gemaakt wordt om vervolgens een hit op TikTok te worden. Waar Facebook vroeger de trends bepaalde, doet nu TikTok dit.

Zelf ben ik geen artiest of songwriter, dus verstand heb ik er niet echt van. Het is alleen jammer dat muziek tegenwoordig alleen nog maar focust om de grootste trend te worden op sociale media, in plaats van een boodschap over te brengen.

Voor nu kunnen we de komende tijd weer even genieten van de klassieke kerstmuziek die dag en nacht gedraaid gaat worden op de radio. En ook al zullen deze klassiekers ons ook op een gegeven moment de strot uitkomen, kun je niet ontkennen dat we allemaal niet minstens één leuke herinnering hebben aan een van deze nummers en er gelukkig van worden. Want, daar draait muziek ook om; herinneringen die weer even tot leven komen.