Gepasseerde burger

De Ridderkerk Rowdies heeft onvoldoende spel-accommodatie. Na een gesprek met de wethouder voor sport bleek er van alles mogelijk. Uitbreiding van de speelvelden waar bomen voor moesten wijken: geen bezwaar. In eerste instantie afsluiting voor fietsverkeer en inkorting van het populaire Essenlaantje: geen bezwaar, twee miljoen aan reserveringen uit de algemene middelen voor dit doel en voor sloop van het oude clubhuis: idem. De wethouder prentte de raadsleden gelijktijdig in dat dit onderdeel van het bestemmingsplan onbespreekbaar was. Met wensen uit een eerder gehouden enquête werd geen rekening gehouden. Voorstellen van de burgers voor aanpassing van deze plannen (amendementen) werden van tafel geveegd. Wie het waagde een Zienswijze in te dienen is monddood gemaakt met een ruim 80 pagina’s tellende Nota Zienswijzen. “Nu doorpakken” ,sprak een raadslid. “Niet doen”, zei de ander, “straks komen ze met bezwaarschriften, dan gaat het naar de Raad van State en voor je het weet ontstaat er twee jaar vertraging”.
En dat gaat nu gebeuren, reken maar. Want zo ga je in een democratische samenleving niet met elkaar om. De gepasseerde burger zal ongetwijfeld doorpakken. De Combinatie van 14-10-2021 meldt in het artikel ”Bestemmingsplanwijziging Oosterpark-deel 3” de gevolgen als het bestemmingsplan nog niet wordt aangepast. Eén onderdeeltje ontbreekt daarbij: vertraging bij de aanleg van het geluidsscherm. Dit is blijkbaar te onbelangrijk om te vermelden.

H. Eckhart


Burger niet of wel genegeerd?

Al enige tijd staan ingezonden stukken rond de herinrichting van het Oosterpark. En dan vooral over de verschuiving van de Rowdies dat ten koste gaat van het Essenlaantje en het niet luisteren door de gemeente naar haar bewoners. Ik heb dat gevoel als eveneens betrokken bewoner in de Tarbot niet.
Al meer dan 30 jaar heb ik het park op vrijwel alle manieren gebruikt, van wandelen met de hond, hardlopen en een extra lusje op de fiets tot lid zijn van TV d’Oudelande en het slaan van een balletje bij De Hole Ridders. Ik heb ook regelmatig bij het Essenlaantje stil gestaan en gekeken naar het honkbal. Omdat ik mij dus een echte gebruiker en belanghebbende voel heb ik mij aangemeld bij de gemeente om betrokken te worden bij de ontwikkeling van de plannen voor de toekomst.
Op de eerste avond werd de aanleiding van de herinrichting uitgelegd, de verouderde en te kleine accommodatie van de Rowdies voldeed al lang niet meer aan de eisen en zou veel efficiënter ingericht kunnen worden. Verder zou het Oosterpark ecologischer en duurzamer ingericht gaan worden. Door fietsers meer te scheiden van de voetgangers en de loslopende honden kon het ook veiliger ingericht worden. De gemeente had een voorstel voor gemaakt en aan ons als gebruikers werd gevraagd wat onze ervaringen waren en wat we van het eerste plan vonden. Gedurende het planproces is op verzoek van omwonenden en gebruikers het plan op verschillende punten aangepast. Zo zijn onder meer de doorgaande fietspaden gebleven en om de hinder te verminderen is het clubhuis met de velden van de Rowdies meer naar de snelweg geschoven. Behoud van een volledig Essenlaantje betekent dat weer andere bomen gekapt moeten worden, het nieuwe honkbalveld dichter tegen een dan minder compact tenniscomplex komt te liggen en de veiligheid op het Essenlaantje door medegebruik door fietsers niet verbeterd.
Jammer dat het uiteindelijke voorstel van de gemeente niet genoeg is voor een aantal bewoners en dat men alleen genoegen neemt als zij volledig de zin krijgt en het een club met 8 keer zoveel leden niet gegund wordt om snel(ler) uitzicht te hebben op een nieuw complex.

M. de Jonge