Wilgen moeten om de drie of vier jaar geknot worden
Wilgen moeten om de drie of vier jaar geknot worden Foto:

Knotten van wilgen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze weej: Wilgen knotten.
Langs de sloten en waterkanten in onze polders staan veel knotwilgen. Over het knotten krijgen we vaak vragen. Het is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Wanneer een wilg knotten?
De wilg groeit snel, maar hoeft niet vaak gesnoeid of geknot te worden. Ongeveer elke 3 à 4 jaar tussen november en maart. Knot je de wilg in zijn bloeitijd (april tot begin oktober), dan stopt de zuurstofproductie. De stam wordt dan heel zwak en sterft af. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Waarom een wilg knotten?
Ben je eenmaal begonnen met het knotten van een wilg, dan moet je dit blijven doen. Zo blijft de knot redelijk compact. Als het knotten van een wilg niet op tijd gebeurt, worden de takken te zwaar en kan de wilg inscheuren of omvallen.

Hoe knot je een wilg?
Bij dunne takken gebruik je een snoeischaar, dit geeft een nette snijwond. Deze takken knip je af tot op de knot zelf. Voor dikke takken pak je een snoeizaag of kettingzaag. Zaag de dikke takken tot 20 cm van de knot af en daarna de rest. Zo verklein je de kans op scheuren van de knot en hou je een mooie knot over.


Schaatsbaan en kerstmarkt gaan niet door

Vanwege de strengere coronamaatregelen die sinds afgelopen zaterdag in zijn gegaan, hebben Stichting Schaatsbaan Ridderkerk en Stichting Evenementen Ridderkerk moeten besluiten om te stoppen met de organisatie van de schaatsbaan en de kerstmarkt in december.
“Met pijn in ons hart en tranen in onze ogen hebben we dit besluit moeten nemen. Met de huidige maatregelen is het niet mogelijk om een schaatsbaan te organiseren die aan de verwachtingen voldoet. Daarnaast zijn de financiële risico’s te groot als we toch wachten tot de volgende persconferentie. Nu kunnen we de huur van bijvoorbeeld de schaatsbaan en het paviljoen nog annuleren” zegt de voorzitter van Stichting Schaatsbaan Ridderkerk, John Stip.
Al twee jaar is hij met een enthousiaste groep vrijwilligers bezig om een schaatsbaan te realiseren. De eerste editie had in 2021 al plaats moeten vinden maar kon vanwege de toen geldende maatregelen niet doorgaan. Nu zal het er ook dit jaar niet van komen.

De gemeente had de vergunning voor het evenement al verleend. De afgelopen weken hadden meer dan 60 sponsors zich aangemeld bij de stichting om de schaatsbaan financieel te ondersteunen. De begroting van € 180.000,- was rond. Door de keuze om het evenement nu te annuleren blijft de financiële schade beperkt. "We zijn de vele sponsors, onze maatschappelijke partners en de gemeente Ridderkerk dankbaar voor het enthousiasme en de steun die zij ons hebben gegeven. Ondanks de enorme teleurstelling dat het dit jaar wederom niet lukt om een schaatsbaan te organiseren, hopen we natuurlijk van harte dat Ridderkerk volgend jaar wel op een schaatsbaan kan rekenen” aldus John Stip.
De Stichting Schaatsbaan Ridderkerk gaat de partners benaderen om de ontvangen financiële steun terug te storten en zal met de gemeente Ridderkerk bespreken welke reeds gemaakte kosten wellicht voor overheidssteun in aanmerking komen.