Afbeelding
Foto:

Nieuwe naam voor ons gemeentehuis?

Wat voor wereld leven wij nu in? We staan meer tegen over elkaar, dan dat we met elkaar praten. Het leven is er door de coronacrisis niet gemakkelijker op geworden. Zeker niet met alle ontwikkelingen. En dat terwijl velen ongetwijfeld wel weten dat je samen meer bereikt dan alleen. Wat Leefbaar Ridderkerk betreft zit de basis bij respectvol omgaan met elkaar. Met elkaar praten zonder dat je je gelijk aangevallen wordt. Wie durft dat nog? Wie gaat nog de confrontatie aan ? Wie heeft DE wijsheid in pacht? Moeten we niet eerst eens zorgen dat de basis op orde is?

Mooi is het dat er tijdens de begrotingsraad een motie is aangenomen om de forse achterstanden WMO-beschikkingen weg te werken door per direct alle aanvragen toe te kennen. Hierdoor ontstaat weer een gezonde basis en krijgt de ambtelijke organisatie weer ‘lucht, zodat onze inwoners niet langer de dupe zijn van de inmiddels grote achterstanden. 

Bij een goede basis vindt Leefbaar Ridderkerk ook dat er een gelijk speelveld moet zijn. Vier Ridderkerkse sportverenigingen worden nog dagelijks geconfronteerd met hoge energielasten, omdat dat huidige lichtmasten op de velden nog niet zijn vervangen door zuinige LED verlichting. Zeker in deze tijden is elke mogelijkheid om de kosten te drukken en verenigingen te helpen mooi meegenomen. Daarnaast is de duurzame werking van LED-lampen een groot voordeel is. Fijn dat we genoeg medestanders hebben gekregen, zodat de vervanging al direct in 2022 plaatsvindt. 

Met grote verbazing heeft Leefbaar via diverse kanalen vernomen dat er een nieuwe naam voor het Gemeentehuis zou moet komen. Het huis van de Gemeente zou toe zijn aan een andere naam. Wij vragen ons werkelijk af welk onderliggend nut hier van toepassing is. Het eerste waar wij aan denken zijn naar alle waarschijnlijk onnodige kosten voor briefpapier en inrichting. Vervolgens ga je je toch afvragen welk doel hiermee gediend is. Het gemeentehuis is inderdaad een multifunctioneel centrum dat vanwege efficiency en kostenbesparingen aan meerdere instellingen huisvesting biedt. Maar waarom moet dat leiden tot een andere naam ? Is dat niet heel verwarrend. Voor ons een schoolvoorbeeld van doorgeslagen “creativiteit”. Is dat waar we in Ridderkerk de prioriteit leggen? Zijn er niet talloze onderwerpen waar we onze energie in moeten steken ? U mag het zeggen…. Wat een geneuzel. Druk om de naamgeving maken, terwijl belangrijkere zaken niet op orde zijn. 

Wat ons betreft terug naar de basis. Zolang het nog gemiddeld 15 minuten duurt, voordat je “überhaupt” de juiste persoon aan de lijn krijgt op het gemeentehuis, moeten we ons misschien eerst om andere zaken druk maken…..

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk