Ingezonden

ISOLATIE NU!

Volgens wethouder Martin Japenga hebben de financiële problemen van het Warmtebedrijf Rotterdam geen invloed om van Bolnes in 2030 de eerste gasvrije wijk van de gemeente te maken. Weet u het nog: Bolnes zou aangesloten worden op het warmtenet van het Warmtebedrijf Rotterdam. Een zeer dubieuze constructie. Na een laatste poging van Rotterdam dat jarenlang miljoenen in de bodemloze put stortte, is nu de stekker eruit getrokken. Het bedrijf is failliet. Over een eventuele voortzetting waarover de wethouder spreekt: geen woord.
Hoe moet Bolnes dan de eerste gasvrije wijk worden? Volgens Japenga moet er overgeschakeld worden op andere energiebronnen zoals aqua- en geothermie. De vraag blijft heeft dat zin? Levert het met eventueel steun van de Provincie en de regio wat op? Is het wel een gelukkige keuze?
Bij aquathermie wordt warmte en koude benut uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater. Maar een groot deel van Ridderkerk is waterwingebied. Probleem: is dit dan effectief?
Nog een probleem: geothermie kan grote gevaren met zich meebrengen. Volgens het Staatstoezicht Op De Mijnen (2017) zijn risico’s bij het boren vergelijkbaar met boren naar olie en gas. Bovendien zijn ’de veiligheidsvoorschriften onvoldoende en heeft de sector een zwakke veiligheidsstructuur.’
Volgens Lucht & Geluid moet NU veel meer de nadruk liggen op grootschalige isolatie van gebouwen en woningen. Dat kan met subsidie van de gemeente. Maar dat is meer gericht op bezitters van een eigen woning en bedrijven. Wat doen de woningcorporaties? In hoeverre verenigingen zij zich samen met de gemeente in een doelgerichte planmatige aanpak om de isolatie van huurwoningen - voor zover dat in het verleden al niet is gebeurd - snel mogelijk te maken? Zoals bekend levert isolatie besparingen op voor gas (doel: van het gas af) maar ook voor onze portemonnee. Zo’n samenwerking zal een hele opgave zijn maar het is nu meer dan nodig. Daar willen we meer over horen. Zowel van gemeente als woningcorporaties. Actie, actie, actie.

Dick de Winter,
werkgroep Lucht & Geluid


Waar geen wil is, is geen participatie

Op 29 juni 2021 werden enkele inwoners in het Slikkerveerse uitgenodigd voor een bijeenkomst over het Dillenburgplein. Er werd een plan gepresenteerd over de nieuwe inrichting van het Dillenburgplein. Wethouder, ambtenaren en ondernemers waren druk doende geweest en nu mochten de bewoners iets vinden. De uitnodiging was afkomstig van de beleidsadviseur economie en de bijeenkomst vond plaats vlak voor de zomervakantie. Inwoners werden uitgenodigd om alleen nog te komen meepraten over de beste plek van de afvalbakken en over waar de standplaats zou moeten komen. De tamtam was door de wijk gegaan en de opkomst was veel hoger dan voorzien.
Inwoners waren kritisch. Het wordt gevaarlijker voor fietsers. De geluidsoverlast voor de ouderen in de Louise Colignyflat zal toenemen. Waarom was er zonder overleg een blauwe zone gekomen en verlengd waardoor er problemen in de straten om het plein ontstonden? En dan ook weer gevaarlijke parkeersituaties creëren op straten waar jonge kinderen naar school fietsen? Wie had het briljante idee om een deel van de singel aan de Ruwaardlaan te dempen en het grasveld aan de Reijerweg te halveren voor nog meer parkeerplaatsen? Worden de speciaalzaken niet tekort gedaan nu alle parkeerplaatsen voor de supermarkt komen? Wordt het geen chaos in die parkeerhavens met achteruit rijdend verkeer tot gevolg? Nadat iedereen enigszins was gekalmeerd, werd er verder gesproken en bleven er vooral veel vragen onbeantwoord. De verkeersdeskundige die drie keer over het plein had gereden, had een andere kijk op de verkeerssituatie dan de inwoners. De input die is aangeleverd zou worden verwerkt en dat zou gaan resulteren in een aangepast ontwerp. Dat is nooit ontvangen. Er is uiteindelijk nooit meer een terugkoppeling gekomen naar de inwoners en dat is uitermate storend als je weet dat er in de gemeenteraad op 27 januari aanstaande over besloten wordt. Tot zover dus de participatie. We adviseren de gemeente om niet alleen te luisteren naar ondernemers die hier hun zaak hebben maar soms zelf niet wonen, maar ook vooral naar de inwoners en omwonenden die elke dag meermaals over het plein gaan of er direct aan wonen. Dit betekent dat er pas na een gedegen participatietraject een besluit kan worden genomen.

Klankbordgroep Dillenburgplein