Het water van het Reijerpark scoort goed met biodiversiteit
Het water van het Reijerpark scoort goed met biodiversiteit Foto: Remie Kranendonk | REEM.

Reijerpark is eerste waterparel van Hollandse Delta

Het Reijerpark in Ridderkerk is de eerste lokale waterparel uit het project Watermonsters. Uit onderzoek blijkt dat het water van dit park mooi helder is, er allerlei waterplanten groeien en er bijzondere waterinsecten voorkomen.
Het idee voor de waterparels is afkomstig van de stichting Natuur & Milieu. Zij vragen met het project ‘Vang de watermonsters' landelijk aandacht voor de waterkwaliteit in Nederland. Daarbij meten inwoners zelf hoe schoon het water in hun leefomgeving is. De resultaten van het burgeronderzoek zijn nu bekend. Veel sloten en singels scoren matig. Maar gelukkig zijn er ook plekken waar het wél goed gaat, zoals het Reijerpark.
Anton Schaap is een van de vrijwilligers die de zomer met zijn schepnet naar de waterkant trok. Hoewel hij vlakbij het Reijerpark woont en de plek dus al kende, werd hij positief verrast door wat hij aantrof. "Ik kon bijna de bodem zien. Ik wist niet dat het water zo helder was.” Ook de biodiversiteit was relatief nieuw voor hem. "Het riet en andere oeverplanten had ik natuurlijk al vaker gezien, maar er groeiden ook allerlei planten in het water.”
In de omgeving zijn ook twee bijzondere libellensoorten waargenomen: de gevlekte witsnuitlibel en de vuurlibel.
Het Reijerpark is een van 27 locaties in het gebied van Hollandse Delta waar inwoners deze zomer de waterkwaliteit hebben gemeten. Het merendeel van de onderzochte wateren scoort matig met weinig waterdiertjes of niet optimale chemische samenstelling. Gelukkig weerhoudt een matige score op het gebied van waterkwaliteit inwoners er niet van om van het water te genieten. De deelnemers in deze regio geven het onderzochte water gemiddeld een 6,6. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde.