Afbeelding
Foto:

Sporten en bewegen is goed voor iedereen!

Je hoort wel eens stellingen als: Het heeft geen zin om te gaan sporten als je ouder bent, boven een bepaalde leeftijd worden je spieren afgebroken en kan je niet sterker worden, je kan er blessures van krijgen enz. Met mijn ervaring als personal trainer voor senioren kan ik stellen dat deze argumenten niet kloppen. Het is juist belangrijk om te blijven bewegen. Lichamelijke beweging is goed voor het hart en de bloedvaten. Het helpt je om een goede conditie te krijgen en te houden en je zult je mentaal en lichamelijk fitter voelen.
Uit onderzoek blijkt dat het ook de kans op (chronische) ziekten kan verlagen. Het bijkomende voordeel is dat je zodoende langer zelfredzaam kan blijven. Om je eigen boodschappen te kunnen blijven doen, zelf nog leuke dingen te ondernemen en niet jezelf op te hoeven sluiten in je eigen huis.
Er zijn voldoende gelegenheden om in beweging te komen zoals een sportschool in de buurt of een leuke wandelgroep. Zo verzorgt Sportief met Mark op verschillende locaties in Ridderkerk aangepaste gymnastiek. Dit zijn gezellige groepssportlessen waarbij je onder deskundige begeleiding op een leuke manier kan bewegen om fitter, soepeler en sterker te worden. Het voordeel van een sportles in groepsverband is niet alleen dat je sterker en fitter wordt, maar ook dat het erg gezellig is en dat het na een sportles vaak mogelijk is om gezamenlijk een kopje koffie te drinken. Hierdoor is het ook makkelijker vol te houden.

Dat het juist voor senioren goed is om te bewegen, wordt bevestigd tijdens een interview met Hans Broeders (80). Hans traint nu bijna 3 jaar met veel plezier met Mark en heeft hier veel profijt van: “De aanleiding voor mij om naar de sportlessen te gaan van Mark was om oefeningen te leren die ik ook thuis kan uitoefenen. Bijna alle oefeningen die ik tijdens de les doe, kan ik thuis ook doen. Verder is het een gezellige les.” Op de vraag aan Hans of hij ook vooruitgang heeft geboekt bij het volgen van deze lessen zegt Hans: “Jazeker, ik weet dat ik de oefeningen op een correcte en veilige manier kan uitvoeren. Verder merk ik dat ik soepeler kan bewegen en dat ik zeker in mijn beenspieren sterker ben geworden. Opstaan en zitten kan ik tegenwoordig zonder mijn handen te gebruiken. Ik vind dat juist omdat je ouder wordt, dat het zo nuttig is om te blijven bewegen en deze oefeningen te doen!”

Wandelgroepen
Buiten de sportlessen die je als oudere kan volgen, zijn er verschillende wandelgroepen. In bijna elke wijk kan je wel terecht. In Bolnes bijvoorbeeld wordt iedere vrijdag gewandeld door 2 leuke groepen. Er is een snelle groep en een wat minder snelle groep. Ze verzamelen om 9:30 uur in het WVC Bolnes en dan splitst de groep zich op. Tijdens de wandeling komen alle spiergroepen aan bod omdat er tussentijds ook nog spierversterkende oefeningen worden gedaan. In Drievliet start iedere maandagochtend een wandelgroep om 9:00 uur vanaf de Fuik en op woensdagmiddag vertrekt om 14:00 uur een groep met wandelaars vanuit Wijkcentrum West.

Mensen, kom dus in beweging!

Mark Schouten

Afbeelding