Afbeelding
Foto:

Juweel van een struweel

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze week: een juweel van een struweel.
Enkele dagen geleden heeft waterschap Hollandse Delta samen met de andere deelnemende organisaties in HW zoemt West meegedaan aan een unieke plantactie. Op vier verschillende locaties zijn in één dag in totaal 560 inheemse struiken geplant. Een record!

Impuls voor biodiversiteit
Met deze zogeheten ‘struwelen’ (begroeiingen van voornamelijk struiken), willen we de biodiversiteit in de Hoeksche Waard een impuls geven. Hiermee helpen we insecten, vogels en kleine zoogdieren. De locaties waar de struiken zijn neergezet, zijn zo gekozen dat ze voor dieren een soort springplank zijn naar een volgende groene locatie. Op die manier hebben insecten, maar ook veel andere kleine dieren, een grotere overlevingskans.

Werken aan de natuur
Het planten van struwelen sluit aan bij het groenbeleidsplan van waterschap Hollandse Delta. Wij werken aan de natuur op de dijken, in en rond sloten en langs de wegen en fietspaden in ons hele werkgebied.

HW zoemt West
HW zoemt West bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente Hoeksche Waard, waterschap Hollandse Delta, Hoekschewaards Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, CCHW en vrijwilligers van dorpsverenigingen Piershil en Coorndijk uit Goudswaard.


INGEZONDEN

Bijzondere dagen
De dagen tussen kerst en oud en zijn dagen vol herinneringen. Mooie herinneringen, minder mooie herinneringen, herinneringen die emoties oproepen, covid …tijd om te delen en tijd om even ‘pas op de plaats’ te maken en rust te nemen. Wij willen deze dagen toch even terugblikken op de laatste twee raadsvergaderingen in de week vóór kerst. Beiden fysiek en op 1,5 m. afstand van elkaar.
Die laatste vergadering had belangrijke agendapunten. Via een voorstel van BURGER OP 1 hebben wij bewerkstelligd dat er een eerlijkere afrekening komt voor het restafval m.i.v. januari. Niet goedkoper want de afvalverwerking moet kostendekkend zijn maar wel overzichtelijker. Met ook daarin de boodschap zo veel mogelijk afval te scheiden.
Ook zijn wij er trots op dat we binnen de WMO verordening wat kleine punten hebben kunnen verbeteren. Wie in aanmerking komt voor aangepast vervoer als een scootmobiel vanuit de WMO kan nu ook kiézen voor een elektrische driewielfiets. Kan je daarmee overweg geeft dit de mogelijkheid te bewegen/sporten in de buitenruimte. Daarnaast hebben we ook de mogelijkheden uitgebreid om een ‘handbike' voor de sportrolstoel te krijgen vanuit de WMO. Beiden onder vergelijkbare voorwaarden aan het verkrijgen van een scootmobiel. Dit zijn dingen die wellicht meer de ‘jong-beperkten' aanspreekt omdat je fysiek sterker moet zijn, maar daar zit dan ook juist de uitdaging in. Bewegen, hoe dan ook, is belangrijk en zeker nu we weer in een lock-down zitten. De lock-down mét de beperkingen maakt dat we onszelf nog meer moeten prikkelen te bewegen en naar buiten te gaan. Geniet van hetgeen de winter biedt! Somber buiten…gezellige lichtjes binnen. Koud buiten...bijna niets lekkerder dan warme chocolademelk. Het zijn de kleine dingen die het doen. Zo ook onze kleine partij. We willen graag het verschil maken. We wensen jullie een goed einde jaar en vooral een gezond 2022

Petra, Monique, Stefan en Maarten, BURGER OP 1