Buizerdnest in Oosterpark

(vervolg van voorpagina) Voor de herinrichting van het Oosterpark moet een ontheffing op de Wet natuurbescherming worden aangevraagd. Uit onderzoek is gebleken dat voor de aanleg van een geluidsscherm langs de A15 een boom met een buizerdnest moet wijken. Bovendien wordt met deze ingreep het foerageergebied van vleermuizen ernstig aangetast.
Het onderzoek naar roofvogels en uilen leverde drie jaarrond beschermde nesten op. In de meest zuidelijke bomenrij van het park was een nest van buizerds aanwezig. In dit territorium wordt al enige jaren gebroed. Op twee plekken werden nesten van sperwers gevonden; beide territoria zijn al jaren bezet. Om verstoring te voorkomen, worden de exacte locaties niet publiek gemaakt. De bomen met deze nesten hoeven niet gekapt of verplaatst te worden.

Kunstnesten
Voor ontheffing van de natuurwet moet de gemeente overtuigend beargumenteren dat de ruimtelijke ontwikkelingen van groter belang zijn. Bovendien moeten er alternatieven geboden worden om de negatieve effecten op de beschermde soorten te verkleinen en te compenseren. De aanpak van het Oosterpark biedt hiervoor volgens het college mogelijkheden, zoals de plaatsing van kunstnesten voor de buizerd, het creƫren van mantelzomen, het vergroten van het aanbod aan nectarplanten, het vergroten van de afwisseling in het gebied met open plekken en gesloten bosvakken en de aanleg van water met natuurvriendelijke oevers. Dit alles heeft tot doel om het voedselaanbod voor de vleermuizen op peil te houden. Zonder ontheffing mogen geen werkzaamheden uitgevoerd worden, die een negatief effect hebben op beschermde situaties, niet uitgevoerd worden.

Verplanten van bomen
Verplantingsonderzoek is eind november gedaan door de Bomendienst. Vastgesteld is dat van de 113 onderzochte bomen er 106 geschikt zijn voor verplanting naar een andere plaats. Voor verplanten van bomen met een diameter vanaf 20 cm is een omgevingsvergunning vereist. De nieuwe locatie van de bomen moet hiervoor ook bekend zijn. Nieuwe plekken worden door de gemeente bekeken in samenhang met de aanvraag voor ontheffing op de Wet natuurbescherming.