Brandgevaarlijk afval onder de trap
Brandgevaarlijk afval onder de trap Foto:

INGEZONDEN

Een mooi opgeruimde omgeving!

We kregen een brief van de gemeente (BAR) over huishoudelijk afval. De burger moet voor het hele jaar de afvoer van het PMD + restafval aan de gemeente voorschieten. Doen we zuinig dan wordt in het voorjaar van 2023 het uitgespaarde bedrag verrekend met het nieuwe tarief. Hier spreek ik alvast de voorspelling uit dat er weinig tot niets teruggegeven wordt want de kosten zullen in 2023 toegenomen zijn en dat wat je uitgespaard denkt te hebben, verdwijnt alsnog in de gemeentepot. Net als de WOZ, toch bedoeld voor voorzieningen voor de burger, die ook elk jaar gewoon door stijgt. En als u tussentijds verhuist? Daar wordt niet over gesproken.

Sinds meer dan een half jaar trek ik regelmatig met een grijpertje de Bloemenwijk in om al het zwerfvuil op te ruimen. Per maand haal ik een paar uitpuilende emmers vol rommel van de straat en kieper die in m’n kliko. Echter per 1 januari 2022 moet ik dus opdraaien voor het afval die anderen langs de straat gooien, waaronder de vele tientallen sigarettenpeuken aan de Irisstraat. Daar stop ik natuurlijk mee.

Een kliko voor een huishouden van twee personen vraagt evenveel voorschot als die voor bijvoorbeeld zes of meer mensen. Dat leidt mij tot de verwachting dat er een heus kliko-toerisme gaat ontstaan. Net zoals een aantal jaren geleden zullen mensen nu hun afval elders (in de kliko van anderen) proberen te deponeren om zodoende wat geld uit te sparen. De hoeveelheid afval blijft hetzelfde, alleen laat je dan de buren voor jouw kosten opdraaien. Waarom gooi je het niet op een akkoordje met je buren, door samen om en om je kliko aan te bieden? Overigens is de teruggave dan waarschijnlijk ook nihil omdat de hoeveelheid afval per saldo niet is verminderd, maar je hebt je best gedaan.

De gemeenteraad neemt beslissingen over heffingen aan de burger. Er kan dit voorjaar gekozen worden. De SGP is, getuige de foto’s in De Combinatie, erg goed in het opruimen in de wijk. Welnu: als zij weer aan de weg timmeren met actiefoto’s, dan ligt hier een schone taak weggelegd. Laten zij er voor zorgen dat in het vervolg de gemeente ambtenaren zelf toezien op een mooi opgeruimde omgeving!

Marinus Hofman


Nieuwe kalender
Heeft u ook de kalender van Wooncompas gehad? Een mooi stukje drukwerk, waarvoor mijn dank. Als je daar echter in kijkt wat zie je dan? Dat een organisatie waarvan je neutraliteit mag verwachten, aan politiek doet. Want waarom wel een verhaal over Ramadan, maar niet over de feestdagen van andere stromingen?
Waarom wel een verhaal over Keti Koti, maar niet over het Plakkaat van Verlatinghe. Het Plakkaat van Verlatinghe wordt gezien als het begin van onze onafhankelijkheid. Het is ondertekend op 26 juli en stelt voor het eerst in de geschiedenis dat een overheid (toen de Koning) naar het volk moet luisteren en het volk moet dienen, en niet andersom. Dus een eerste aanzet tot wat later onze democratie is geworden. Zelfs de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring heeft hele stukken uit het Plakkaat overgenomen.
En zo zijn er meer voorbeelden van selectief kiezen. Nu ik deze brief schijf (maandag 3 januari) heb ik net wooncompas hierover gemaild. Ik ben benieuwd naar hun reactie.
Als u wilt weten wat er verder gebeurt kunt u kijken op www.vk.com/marcelvink U hoeft dit alleen maar als internet-adres in te typen.

Marcel Vink


Brandgevaarlijk
Als bewoner van Ridderkerk loop ik graag te wandelen, ik liep afgelopen oudejaarsdag over de Rembrandtweg en wat zag ik tot mijn verbazing in een van de portiekflats: een grote puinhoop, vuilniszakken, een autoband, plastic, en een hele berg papier met karton.
Lieve mensen neemt u verantwoordelijkheid, dit huisvuil hoort hier niet en het is ook nog eens brandgevaarlijk.

J. Schaap