INGEZONDEN

Hoezo, variabel?
Dat een stijging van zo’n 20% op de afvalstoffenheffing op reacties kon rekenen, mag helder zijn. Volgens de gemeente heeft de burger echter “invloed op het tarief” door restafval te minderen en men stimuleert dit met een financiële prikkel. Als men bijvoorbeeld nog maar 80 in plaats van 100 afvalzakken per jaar weggooit, zijn dat ook minder klepbewegingen en bespaart men 20% op het zogeheten variabele tarief. Kanjers die nóg meer afval reduceren, besparen navenant. Tot zover het goede nieuws, want voor veel inwoners met een minicontainer gaat die vlieger helaas niet op. Zeker bij gezinnen is de kliko bijna helemaal gevuld. Stel dat men door (nog) beter te scheiden 20% of zelfs 30% afval mindert - en dat is écht heel veel - moet die kliko alsnog geleegd worden, want gedurende de daaropvolgende 14 dagen komt er eenzelfde hoeveelheid bij en men kan een kliko nu eenmaal niet anderhalf keer vullen. Wél fors afval gereduceerd, maar geen “invloed op het tarief”. Pas als men het restafval tot een halve kliko terugbrengt, kan men het legen een keertje overslaan en ligt er enig voordeel in het verschiet. Navraag bij BAR-Afvalbeheer levert niets op, anders dan een verwijzing naar de website van de gemeente, waar men inderdaad een rekenvoorbeeld vindt van (hoe toevallig….) 50% afvalreductie. Voor veel gezinnen is dat bijna ondoenlijk. Uiteraard neemt dat de noodzaak om afval te minderen niet weg, maar gemeente, vertel uw burgers geen onzin; hoe goed men z’n best ook doet, heel veel inwoners met een minicontainer betalen geen variabel, maar het volledige tarief.

Peter van Veelen


Het is een BAR probleem
Op 23 januari 2020 hebben wij als bestuur van V.V.E. Lohmanpark een overleg gehad met twee medewerkers van Bar Afvalbeheer in hun kantoor in Rhoon. Over hoe het nu verder moet met het verdwijnen van onze rolcontainers uit de binnenruimtes van ons complex, die twee maal per week werden geledigd. Bewoners, de meeste wat ouder en minder goed ter been, vonden dat niet leuk. Ze konden immers 24/7 hun afval onderin het gebouw kwijt. Begrip hadden wij als bestuur voor het beleid dat alle afval naar ondergrondse buitencontainers moest vanwege gevaar. Of dit achteraf het juiste argument is geweest heeft onze twijfel.
Wij hebben in het overleg aangegeven dat onze tuinen rondom ons complex worden onderhouden door vrijwilligers. Dat was geen probleem. We konden tuinafvalcontainers krijgen zoals bij de laagbouwhuizen. Al wilden we er acht hebben, werd gezegd. Vertrokken met de toezegging: Binnen zes weken krijgt U ons antwoord. Na zes weken zelf maar contact gezocht. Ze waren er nog niet uit. Na veel telefoontjes met wisselend contact en e-mails zijn ze er na twee jaar nog steeds niet uit. Wij vragen ons af, gemeente Ridderkerk:
Moeten onze vrijwilligers stoppen en wij een hovenier huren?
Moeten onze vrijwilligers met een klein mini-emmertje telkens naar de ondergrondse container lopen en dit met hun eigen pasje weggooien?
Moeten onze vrijwilligers het tuinafval van ons complex maar tijdelijk in de bosjes van de gemeente gooien, zoals een medewerker van de gemeente voorstelde?
Zo de hiervoor verantwoordelijke wethouder eens NA/MEE willen denken om dit op te lossen?
Graag horen wij of er meer V.V.E.’s zijn die hier mee van doen hebben.

Namens V.V.E. Lohmanpark,

H. van der Starre, bestuurslid


Oude medicijnen in huis? Lever ze in bij de apotheek! 

Wilt u oude medicijnen inleveren, omdat u ze niet meer gebruikt? Spoel medicijnen die u wilt weggooien in geen geval door uw gootsteen of wc. Dat is slecht voor het milieu. Breng ze naar uw apotheek of naar de milieustraat.
De oproep om niet gebruikte medicijnen weer in te leveren bij de apotheek, komt van waterschap Hollandse Delta. Pijnstillers, antibiotica, hormonale zalfjes en andere medicatie kunnen verstorend werken op het leven van planten en dieren. Zo kan het gebeuren dat mannelijke vissen vrouwelijke eicellen gaan produceren. Verder is van sommige pijnstillers bekend dat zij het weefsel van vissen beschadigen.
Oude medicijnen inleveren kan bij de apotheek of het recyclestation van de gemeente. Lees ook de tips van waterschap Hollandse delta over het juist en anoniem afvoeren van medicijnen die u niet gebruikt: https://www.wshd.nl/oude-medicijnen-inleveren