Afbeelding
Foto:

Verhalen van watersnood 1953

In 1953 werd ons gebied getroffen door de Watersnoodramp. Dit jaar brengt Hollandse Delta ‘Vergeet nooit het Water’ uit, een boekje uit met verhalen van overlevenden. Het waterschap wil onderstrepen dat waakzaamheid geboden blijft. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast, overstromingen en langdurige droogte.
"We kunnen ook nu nog veel van leren van die verhalen” vindt dijkgraaf Jan Bonjer. "Als je de verschillende rampen uit het verleden bekijkt, zie je altijd dat we meer moeten samenwerken.” Na de watersnoodramp van 1953 is het Deltaplan uitgevoerd. Dijken werden versterkt en zeearmen afgesloten. De overstromingen in de jaren negentig leidde tot het programma Ruimte voor de Rivier. Zo ontstond er meer ruimte voor het bergen van water, als de rivieren buiten hun oevers treden.
Ook in het werkgebied van Hollandse Delta heeft de Ramp van 1953 diepe sporen achtergelaten. Het water maakte veel slachtoffers onder mens en dier. En elk jaar neemt het aantal mensen dat de Ramp kan navertellen af. Hollandse Delta vindt het belangrijk dat hun verhalen voortleven. Daarom heeft het waterschap enkele verhalen van overlevenden gebundeld in het boekje ‘Vergeet nooit het Water.' Daarin vertellen zij over hun worsteling met het water in de nacht van 31 januari 1953.
Vanaf 1 februari kan iedereen ‘Vergeet nooit het Water' digitaal lezen op de website van Hollandse Delta. Wie liever een echt boekje in handen heeft, kan via de website gratis een gedrukt exemplaar bestellen.