INGEZONDEN

College komt beloften niet na

Van de acht voornemens in het college programma die betrekking hebben op de aanpak van het Oosterpark en het Essenlaantje worden er zes niet nagekomen. Eén voornemen is deels gerealiseerd en van één voornemen kan worden vastgesteld dat de winst die is geboekt teniet wordt gedaan door andere negatieve ingrepen.
Bij haar aantreden heeft het huidige college van B&W haar ambities verwoord in collegeprogramma 2018 -2022 ‘Veel kleuren, één palet’. 3VO heeft de aanpak van het Essenlaantje en het Oosterpark gelegd naast de acht voornemens die hier van toepassing zijn, nl. (1) de houding t.o.v. de burger,(2) de inzet op burgerparticipatie, (3) minder auto-, meer fietsgebruik, (4) meer sport en bewegen, (5) aantrekkelijk openbaar groen, (6) recreatiegebieden in regionaal perspectief, (7) tegengaan van geluids- en fijnstofoverlast van rijkswegen, (8) actualiseren van het Integraal Accommodatie Plan in een goede afweging van belangen van betrokkenen.

Het is niet mogelijk om in dit artikel alles uitgebreid toe te lichten. Een volledige toelichting is te vinden op https://3vobiotoop.nl/. Als voorbeeld gaan we dieper in op één onderwerp, nl. de voornemens inzake Bestuur en Participatie.

Uit het collegeprogramma: Wij stellen ons open en actief op en luisteren naar onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. We gaan de wijken in en bezoeken bedrijven en instellingen. (…) Interactie met onze inwoners en participatie vinden we belangrijk.

Resultaat t.a.v. Oosterpark en Essenlaantje: De bewoners hebben de communicatie met de gemeente niet ervaren als een positief noch als een interactief proces. De inbreng van de bewoners is vooral gepareerd. Het gemeentebestuur is niet in gesprek gegaan met ALLE belanghebbenden, en is niet met hen om de tafel gaan zitten om samen te werken aan een bevredigende oplossing voor iedereen en op basis van objectieve feiten. Nu zijn er eenzijdige besluiten genomen op basis van informatie die naderhand zelfs onjuist bleek te zijn. De dienstverlening blijkt niet van goede kwaliteit, noch betrouwbaar.

De zaak ligt nu bij de Raad van State. Die oordeelt alleen of de gemeente de wet correct heeft toegepast, niet over beleidskeuzes. Dat oordeel is o.a. aan de kiezer. Die kan zelf de balans opmaken over de resultaten en de werkwijze van het huidige college en de huidige coalitiepartijen. Stem voor het behoud van het Essenlaantje.

3VO.Biotoop