Patrijzen hebben steeds minder leefgebied
Patrijzen hebben steeds minder leefgebied Foto:

Struiken voor patrijzen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta tweewekelijks iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Dit keer gaat het over patrijzen.
Het leefgebied van deze boerenlandvogel staat in Nederland onder druk. Hun aantallen zijn sinds 1975 flink afgenomen. In ons werkgebied is deze goed gecamoufleerde vogel nog op enkele plaatsen te vinden.

Inventarisatie
Jaarlijks inventariseren vrijwilligers waar patrijzen zitten. In de paartijd (februari-maart) lopen ze rond zonsopgang of zonsondergang enkele keren met een mp3-speler door de polder en laten het geluid van een patrijshaan horen. Zodra mannetjes een andere haan horen, gaan ze gelijk roepen. De vrijwilligers weten dan: hier zitten patrijzen.

Patrijshagen
Met deze informatie kan het leefgebied van de patrijs met gerichte maatregelen worden verbeterd. Vorig jaar heeft het waterschap in overleg met de agrarische natuurvereniging CCHW struweel (struikbeplanting) aangeplant bij Goudswaard, waar nog patrijzen worden waargenomen. Deze zogeheten patrijshaag bestaat uit stekelige en besdragende struiken die schuilplaatsen en voedsel bieden, vooral 's winters. Deze winter zijn er nog drie stukjes struweel aangeplant in de Hoeksche Waard. Voor dit najaar wordt op Goeree-Overflakkee gekeken naar een goede plek voor een patrijshaag.

Goed voor biodiversiteit
Door het leefgebied van de patrijs te bevorderen, profiteren veel andere dieren mee. Niet alleen vogels, maar ook kleine zoogdieren en insecten waaronder vlinders.


Stemmen voor zonnepanelen

De coöperatieve Rabobank gaat scholen, clubs, bibliotheken en buurthuizen financieel helpen om zonnepanelen op het dak te leggen. In de regio IJsselmonde-Drechtsteden hebben drie partijen zich aangemeld om kans te maken op 50% korting op de installatie en aanschaf van zonnepanelen. Rabobank leden kunnen vanaf nu via de app bepalen welk gebouw nieuwe zonnepanelen op het dak krijgt.
Rabobank wil een bijdrage leveren aan een duurzame en leefbare regio IJsselmonde-Drechtsteden. Daarom investeert de bank een deel van het coöperatief dividend, een fonds om de regio te versterken, in het verduurzamen van maatschappelijke gebouwen. Voor de school, de club, de bibliotheek of het buurthuis met de meeste stemmen betaalt Rabobank de helft van de aanschaf- en installatiekosten. Zo helpt de bank de maatschappelijke gebouwen te verduurzamen en de gebouwde omgeving te vergroenen.
Leden van Rabobank kunnen tot 31 maart stemmen welke club, bibliotheek of school de bank gaat helpen met het plaatsen van zonnepanelen. Stemmen gaat makkelijk via de Rabobank app. Alle informatie over deze actie kun je nalezen op rabo-zonnepanelen.nl.


Paasbrunch in wijkcentrum

Op 18 april aanstaande organiseert Stichting Wijkactiviteiten Slikkerveer een gezellige paasbrunch in het Wijkcentrum aan de Reijerweg 62. De paasbrunch is voor iedereen toegankelijk na aanmelding. U kunt zich aanmelden aan de balie in het Wijkcentrum. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 5 per persoon. De brunch is van 11.00 uur tot 14.00 uur.