Gravende mollen kunnen een dijk verzwakken
Gravende mollen kunnen een dijk verzwakken Foto:

Mollenbestrijding

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta om de twee weken iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze week gaat het over de bestrijding van mollen. De overstromingen in Limburg vorige zomer hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk veilige en betrouwbare dijken zijn. Waterschap Hollandse Delta zorgt daarvoor. Gravende mollen kunnen een dijk verzwakken. Maar als waterschap vinden we biodiversiteit ook belangrijk. Toch moeten we op meer plekken mollen gaan bestrijden. Onderzoeken leverden namelijk nieuwe inzichten op.

Gevaar voor waterveiligheid
Sinds 2020 bestrijden we mollen alleen daar waar ze een gevaar opleveren voor de waterveiligheid. Dat kan gebeuren wanneer de dikte van de kleilaag van een dijk onvoldoende is. Tot voor kort gold voor mollenbestrijding een dikte van minder dan 40 centimeter als ondergrens.

Nieuwe inzichten
Uit recente onderzoeken en praktijkproeven bleek dat de gevolgen van gravende mollen voor dijken sneller dan gedacht zorgwekkend kunnen worden. De grasbekleding van dijken kan ernstig beschadigd raken, waardoor deze bij overloop van water of golfoverslag eerder en sneller kunnen bezwijken.

Voortaan hanteren we daarom een kleilaagdikte van minder dan 80 centimeter als norm voor mollenbestrijding. Deze aanpassing betekent dat we op meer plekken mollen gaan bestrijden. Als waterschap kunnen we zo de veiligheid en betrouwbaarheid van onze dijken borgen voor de inwoners van Hollandse Delta. Op plekken waar mollen geen risico opleveren, laten we ze ongemoeid.


LEZERS SCHRIJVEN

Derving van woongenot
Reactie n.a.v. ingezonden brief Kevin Wilson "het paradijs verloren” in Combinatie van 10 maart: Ook aan de andere kant van de voorgenomen nieuwbouw Blaak staat ons het huilen nader dan het lachen. Kevin Wilson stelt terecht dat de gang van zaken naar de bouw toe en de summiere informatieverstrekking of voeling met bestaande bouw op zijn minst vreemd te noemen is. Waarom werd de omgeving niet of nauwelijks betrokken bij enige besluitvorming en is men voorbijgegaan aan een groot aantal praktische punten die raken aan het historisch hart, oude bomen (verplant je niet) maar zeer zeker ook de derving woongenot en toenemende geluidsoverlast voor de bestaande bouw. De afgelopen jaren heb ik slechts belastende geluiden uit diverse bronnen vernomen omtrent de vreemde beslissing om ter hoogte van de duurdere bestaande nieuwbouwsegmenten laagbouw te plaatsen, dus minder woningen totaal (!) En dat in deze tijd. Met zoveel tussenruimte. Terwijl een paar meter verder mensen wakker liggen door de combinatie van vlak bij elkaar staande appartementen. En juist die situatie wordt dan wel gehandhaafd bij het maken van nieuwe plannen… De nauwe doorgang aldaar versterkt op bizarre wijze het lawaai van komende en gaande horecabezoekers , -personeel en alle scooters en fietsers die hier gebruik van maken en er ook gestald mogen worden. Het verzoek de hoofdingang doorlopend aan de voorzijde te situeren had eerder ook…. juist… geen enkele zin. Integendeel zelfs. De gemeente gaat doodgemoedereerd fietsenrekken plaatsen tegenover de (misplaatste) horeca-ingang vlak onder onze slaapkamers. Lieve bestuurders der gemeente : ik wens jullie van harte meer wijsheid maar toch ook -ooit- heel veel haperende startmotoren van scooters onder jullie eigen slaapkamerraam toe.

E. Peulen