Ad Los voor het laatst als lid van de gemeenteraad
Ad Los voor het laatst als lid van de gemeenteraad Foto:

Tien raadsleden niet meer op het pluche van gemeenteraad

Maandagavond was het officiële afscheid van tien raadsleden die niet zullen terugkeren in de nieuwe raadsperiode van de gemeenteraad. Burgemeester Anny Attema sprak ze in hun laatste raadsvergadering allemaal persoonlijk toe. Voor Farahnaz Fräser (D66) en Peter Kranendonk (SGP) ging dit gepaard met een Koninklijke onderscheiding. Na twaalf jaar raadswerk zijn beide raadsleden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De al eerder voor zijn verdiensten onderscheiden Ad Los verlaat de raad na twintig jaar. Hij was oprichter van de eerste lokale partij (Leefbaar Ridderkerk), waarvoor hij ook kort wethouder was. Na het conflict over Nieuw Reijerwaard kwam hij met Echt voor Ridderkerk terug. Nu Los definitief stopt (hij gaat verhuizen naar Zierikzee) sprak de burgemeester van een einde van een tijdperk. “In de lokale politiek is Ad een hele bijzondere en betekenisvolle persoon geweest. In 2002 was je de “founding father” van de eerste lokale partij in Ridderkerk. Dat was voor politiek Ridderkerk een ware aardverschuiving. Veel raadsleden zijn mede door hem voor nieuwe partijen in de raad gekomen.”
Zelf blikte Los tevreden terug: “Ik had dit voor geen goud willen missen.”


Ook partijgenoot Wim van der Linden had zich niet meer voor een nieuwe raadsperiode beschikbaar gesteld. Hij zat vanaf 2017 voor EVR in de raad. Eerder was hij van 2006 tot 2010 raadslid voor de PvdA en na een afsplitsing voor Lokaal Sociaal. “Geboren als socialist en dat is hij eigenlijk altijd gebleven” aldus de burgemeester.

Omdenker
Leefbaar Ridderkerk ziet ook twee raadsleden vertrekken. Voor Arjan Nugteren speelde de gezondheid parten. Hij was raadslid voor Leefbaar van 2010-2014 en van 2018-2022. Ondanks serieuze longproblemen bleef hij de laatste jaren de vergaderingen zoveel mogelijk bijwonen. Zij afscheid volgde hij met een iPad in het ziekenhuis, waar hij herstellende is van een longtransplantatie. Vanwege zijn drukke werk besloot Michel Ouwens na een raadsperiode stoppen, maar hij blijft zijn partij wel met zijn kennis ondersteunen. De burgemeester beschreef hem als een echte omdenker, die denkt in kansen.

Na vier raadsjaren zit het er ook op voor PvdA’er Jilles Soffree. “Een betrokken raadslid die bij veel mensen en organisaties is langs geweest” aldus de burgemeester. Ook na vier jaar vertrekt Pascal Slaa (Partij 18PLUS). Hij verstond de kunst om regelmatig nieuwe onderwerpen en punten op de agenda te krijgen, waaronder de visstand en de waterkwaliteit. Attema: “Hij kan zich vastbijten in een onderwerp en zich daarin helemaal verdiepen.”

Vier fantastische maanden
Voor Michel Borst is het al na vier maanden voorbij. Door het uitblijven van een derde zetel is hij buiten de raad gevallen. Het waren vier fantastische maanden is zeker van toepassing. Dat je het fantastisch vond, bleek als je het woord voerde. En dat heb je in zo’n korte periode al vaak gedaan. Je bent een goed spreker” sprak de burgemeester, die inschat dat de jonge liberaal terug zal komen.

Zeker niet meer terug komt Dick Breeman (CDA), die na zes jaar een punt achter het raadswerk heeft gezet. “Een van zijn stokpaardjes is toch wel de duurzaamheid en het belang van het gebruik van waterstof. Altijd vond hij wel weer een moment om ons op dat laatste te wijzen” blikte de burgemeester terug.

Veel geleerd
Farahnaz Fräser was raadslid vanaf maart 2010; twee perioden voor de combinatie D66/GroenLinks en de laatste vier jaar solo voor D66. "Ze is gedreven in wat ze doet, kan slecht tegen onrecht en is overtuigd van haar mening” karakteriseerde Attema haar. Een bijzonder wapenfeit van Farahnaz is dat ze zelf besloot om te komen tot een nieuwe Wmo-verordening. Ze was van mening dat de raad het beleid zelf diende in te vullen en dit niet moest overlaten aan het college. "Ik heb het altijd als zeer eervol ervaren” aldus Fräser in haar afscheidswoord: "Ik heb er ook heel veel van geleerd en dat heeft me geholpen naar mijn huidige baan. Een baan die echter ook betekent dat ik niet met het raadswerk kan doorgaan.”
Peter Kranendonk besloot ook om na drie raadsperioden te stoppen. De SGP'er toonde zich al vanaf zijn vijftiende (!) betrokken bij de politiek. Als raadslid maakte hij mede de gratis zwemlessen voor minima mogelijk. Zijn politieke interesse bracht hem ook naar een baan op het Binnenhof. Een bijzonder afscheidscadeau aan de gemeente bracht hij mee uit Den Haag. Een portretfoto van de Koning die een plekje moet krijgen in het gemeentehuis. In zijn afscheidsspeech klonken woorden uit Prediker 3: "Alles heeft een bestemden tijd, en alle voornemen onder den hemel heeft zijn tijd.”

Farahnaz Fräser (D66) en Peter Kranendonk (SGP) zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau