Een broedende meerkoet
Een broedende meerkoet Foto:

Maaien in broedseizoen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta tweewekelijks over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze keer over de gedragscode voor het broedseizoen.
Nieuwe lente, nieuw broedseizoen. De Wet natuurbescherming verbiedt dan van 15 maart tot 15 juli alle werkzaamheden die nestelende vogels verstoren. Toch zijn wij soms aan het werk voor uw veiligheid.

Veiligheid
Wij maaien in deze periode een smalle bermstrook langs wegen en kruispunten, dit voor voldoende verkeersoverzicht. Wij maaien de waterplanten in onze belangrijkste sloten, zodat we bij hevige voorjaarsbuien het regenwater kunnen blijven afvoeren. Ook maaien wij onze primaire dijken om de grasmat goed en de dijken stevig te houden.

Gedragscode
Om het noodzakelijke onderhoud met zorg voor de natuur te kunnen doen, is er een landelijke gedragscode waar wij ons aan houden. Hierin staat precies welke maatregelen nodig zijn om specifieke soorten te beschermen. Dankzij deze zorgvuldigheid geldt dit als een vrijstelling voor de Wet natuurbescherming.

Extra zorg voor de natuur
Voor we beginnen, controleren we of er broedende vogels en nesten zijn. Die plaatsen markeren we en daaromheen maaien we 5 meter niet. Werken in het broedseizoen is voor de vegetatie juist positief. Het stimuleert de ontwikkeling van kruidenrijke dijken, die meer leefgebied bieden aan insecten, kleine zoogdieren en vogels dan een simpele grasdijk. Wanneer wij werken in het broedseizoen doen we dat dus met extra zorg voor de natuur.


INGEZONDEN

Essenlaantje voorlopig gered van de kettingzaag
BURGER OP 1 heeft op 7 maart jl. een motie ingediend in de raadsvergadering om te vragen of de wethouder bereid was de start van de bomenkap in het Oosterpark uit te stellen tot er een uitspraak is van de Raad van State op het beroep van een groep bewoners.. Die wordt uiterlijk december 2022 verwacht. Dit betreft o.a. de bomen van het Essenlaantje die moeten wijken voor de uitbreiding van de Rowdies. De planning van de gemeente was om dit najaar hiermee te starten. Wij hebben uitstel gevraagd omdat een groep bewoners het beroep heeft ingesteld om het Essenlaantje te behouden, waar wij volledig achter staan als BURGER OP 1. De wethouder wilde hierin niet meegaan en dus de raadsleden die de achterban van de wethouders vormen, ook niet. Zo werkt het nu eenmaal in Ridderkerk. Maar omdat er bij het opstellen van de planning voor de aanvang van de werkzaamheden onvoldoende is stilgestaan dat ook de Omgevingsdienst hiermee in moet stemmen, blijkt die planning niet meer realistisch te zijn. De Omgevingsdienst doet flora en fauna onderzoek, o.a. naar vleermuizen. Als zij niets bijzonders tegenkomen (en die kans is niet groot!) kan op zijn vroegst in januari 2023 een aanvang gemaakt worden met de kap-werkzaamheden. BURGER OP 1 heeft nu gezegd dat we de motie intrekken. Daarmee wordt de vraag om niet vóór de uitspraak te gaan kappen, niet als raadsbesluit in stemming gebracht omdat dit in de nieuwe planning voor het park al is geborgd. We wachten nu met smart de uitspraak af van de Raad van State. Indien de Raad van State het beroep toekent, betekent dit dat het plan voor de herinrichting van het Oosterpark opnieuw bekeken moet worden.


Petra van Nes-de Man,
BURGER op 1