De damwand van Riederwerf is gaan wijken
De damwand van Riederwerf is gaan wijken Foto:

Damwand houdt nieuwe huizen tegen

De afronding van het nieuwbouwproject Riederwerf loopt vertraging op door problemen met een damwand. De bouw van fase 5 en 6 had het eerste kwartaal van dit jaar moeten beginnen. De kopers hebben van de projectontwikkelaar te horen gekregen dat dit mogelijk een tot twee jaar later wordt.
Er kan niet gebouwd worden omdat de omgevingsvergunning aangevochten wordt door bewoners van de Riederwerf en stichting Het Huys ten Donck. Zij willen dat eerst de problemen met de slechte damwandconstructie opgelost worden. De damwand ‘lekt' en is gaan wijken, waardoor bewoners van de vierde fase hun tuinen zien zakken en scheuren en breuken krijgen in terrassen en hekwerken. Ook de afwatering is niet wat het moet zijn.
De problemen met de damwand op de erfgrens van Riederwerf en de grienden van het beschermde landgoed van Het Huys ten Donck spelen al geruime tijd. Al voor de start van de vierde fase werd door vertegenwoordigers van de buitenplaats gewezen op de gebrekkige uitvoering. Volgens de bezwaarmakers is de damwand niet uitgevoerd naar de eisen van de hiervoor afgegeven omgevingsvergunning. Over de op te lossen zaken is bemiddeld door wethouder Oosterwijk, maar de projectontwikkelaar en bewoners/stichting zitten niet op een lijn.  Bij de 45 kopers van fase 5 en 6 is de frustratie groot. Het merendeel van hun woningen wordt op grote afstand van de damwand gebouwd. De fractie van PvdA/GroenLinks heeft inmiddels vragen gesteld over problemen. De fractie meent dat de gemeente een zorgplicht heeft voor de bewoners: "Zij mogen niet de dupe worden van fouten van anderen.”