De geslaagde TTO-leerlingen van het Farelcollege
De geslaagde TTO-leerlingen van het Farelcollege Foto:

Eindelijk feestje met IB-diploma's

Donderdag 7 april was er feest op het Farelcollege. De vwo-TTO leerlingen uit 2020-2021 konden eindelijk hun IB-diploma ophalen. De feestelijke uitreiking van dat diploma was tot twee keer toe uitgesteld vanwege de coronamaatregelen.
Het International Baccalaureate (IB), voorheen International Baccalaureate Organization (IBO), is een internationale instantie die onder andere het International Baccalaureate Diploma Programme verzorgt. Dat is een pre-universitaire opleiding van twee jaar voor leerlingen van 16 tot 19 jaar. De opleiding wordt verzorgd door een instelling in Genève, Zwitserland en wordt aangeboden op internationale scholen over de gehele wereld.
Alleen TTO-scholen in Nederland mogen een “English A (or B): Language & Literature” certificaat programma aanbieden. Dit certificaat houdt in dat leerlingen worden beoordeeld op een native niveau Engels. De deelnemers leren academische skills, zoals analyseren en interpreteren, kritisch denken, presenteren, beargumenteren en redeneren. Dit gebeurt middels mondelingen en het schrijven van essays en kritische tekstanalyses.
In tegenstelling tot versterkt Engels, Anglia Engels en Cambridge Engels is IB, English A: Language & Literature geen taalverwervingsprogramma, maar een programma waarin leerlingen in het Engels op academisch niveau taal en literatuur bestuderen. Waar vroeger de leerlingen als "non-native speakers” werden geclassificeerd, worden de leerlingen sinds 2013 als "native speakers” beschouwd. Dat betekent dat leerlingen niet alleen moeten laten zien dat ze de academische vaardigheden beheersen op hoog niveau, maar ook op hetzelfde taalniveau moeten presteren als leerlingen die het Engels als moedertaal hebben.