In mei zijn ze weer begonnen met het veiligheidsmaaien
In mei zijn ze weer begonnen met het veiligheidsmaaien Foto:

Veiligheidsmaaien

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta om de twee weken iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze week belicht wordt het veiligheidsmaaien.
In mei zijn we weer begonnen met het zogeheten veiligheidsmaaien. We maaien dan veiligheidsstroken en zichthoeken langs onze wegen en fietspaden. We doen dit voor de verkeersveiligheid van de weggebruikers.

Jouw veiligheid staat voorop
Een veiligheidsstrook is de eerste anderhalve meter van de berm. Zichthoeken zijn bermen bij kruispunten. Als het gras daar hoog staat, kan dat het overzicht van de verkeersdeelnemers belemmeren.

Gedragscode
Waterschappen mogen maaien tijdens het broedseizoen mits ze zich aan bepaalde voorwaarden houden. In een landelijke gedragscode staan deze voorwaarden beschreven. Later in het jaar wordt de hele berm gemaaid. Daarbij worden ook de veiligheidsstroken en zichthoeken gemaaid, zodat het gras daar ook de rest van het jaar niet te lang wordt.

Voorbereidingen
Ter voorbereiding maait het waterschap eerst met een bosmaaier het gras rond alle reflectoren, palen en lichtmasten. Zo zijn deze obstakels straks tijdens het maaien goed zichtbaar en dat voorkomt schade.

Vogelnesten
Ook worden rust- en verblijfplaatsen van vogels en andere dieren genoteerd, zodat maaimachines hier vandaan blijven. Weet u een vogelnest in het gras? Meld dit dan via onze website www.wshd.nl.


LEZERS SCHRIJVEN

Weken zonder verlichting
Voor de 20e nacht oprij zit de Werfkade in Bolnes /Ridderkerk zonder verlichting. Ondanks dat dit door bewoners de afgelopen 20 dagen meer malen is gemeld en meerdere toezeggingen met data brand de verlichting niet.
Wat wel is bereikt is dat diverse afdelingen binnen de BAR ,Stedin en aannemers elkaar de bal toe spelen c.q naar elkaar afschuiven . Het enige w
at bereikt is dat op de “”pier”’ de verlichting in middels ook al dagen niet meer brandt.

Ik wel u nogmaals melden dat de gemiddelde leeftijd van de bewoners ruim de AOW leeftijd is gepasseerd. Veel bewoners durven na zonsondergang niet meer naar buiten omdat zij zich onveilig voelen. Hun hondjes worden daardoor uitgelaten door medebewoners uit de Kade of wijk. Ook durven veel bewoners niet naar buiten omdat er geen verlichting is op de trappen voor de ingang.

Het is mij bekend dat er bij de opslag nood armaturen voorradig zijn. Vier tot zes armaturen zou genoeg moeten zijn om nood verlichting aan te brengen. Normaal duurt het transport en aansluiting ongeveer 3 tot 4 uur.
Ik concludeer dat de Gemeente c.q beheerder ernstig nalatig is in deze zaak. Ik heb al eerder aangegeven dat door monteurs aan mij en de voorzitter van de V.V.E. of zij weten waar de kabels liggen en de aansluitingen zitten. Op zich al heel een eigenaardige vraag en als die dan nog bevestigend wordt beantwoord zou het mij niet vreemd voorkomen als het nog weken gaat duren voor dat de verlichting brandt.

Peter J den Tek