Afbeelding
Foto:

Net een weegschaal

Als de mens iets probeert te vermijden in zijn korte leven, dan is het conflicten. Alhoewel er een paar onder ons zijn die een conflict met veel zelfvertrouwen aangaan, hebben we toch allemaal een gedeelde afkeer tegen conflicten. Het is niet praktisch, niemand wordt er (vaak) beter van, ook al win je het argument, en het laat een bittere smaak in je mond achter.

Ik ben niet goed in conflicten, maar ik sta op één of andere manier wel altijd tussen twee partijen in die een conflict hebben. Hoe ik het doe? Geen flauw idee.

Ik vergelijk mezelf weleens een weegschaal; ik moet altijd in balans zijn. Ik bedoel niet de weegschaal die in elk Nederlands huishouden onder het badkamermeubel staat die eens in de zoveel tijd weer tevoorschijn wordt gehaald om te kijken of we de Corona kilo’s al kwijt zijn. Je weet wel; die weegschaal die altijd helemaal onder het stof zit. Ik bedoel de natuurlijk de weegschaal van Vrouwe Justitia.

Conflicten vermijd ik dan ook graag. Ik kan moeilijk een kant kiezen als ik allebei de kanten van een partij begrijp. Deze nederige gave die ik heb gekregen ben ik niet altijd even blij mee. Daarnaast wil ik ook de vrede bewaren. Kunnen we niet allemaal leuk met elkaar omgaan? Ik kreeg hier weleens problemen mee als twee verschillende vrienden van mij ruzie hadden. “Kan jij geen kant kiezen of zo?”. “Heb je geen eigen mening?”.

Een eigen mening heb ik dan weer wel. Vaak kan ik altijd voor beide partijen wel een goed argument bedenken, ondanks dat ik alsnog tegelijkertijd mijn eigen mening vorm. Misschien heb ik toch een afslag gemist tijdens het maken van een studiekeuze. Het klinkt bijna alsof ik onbewust aan het pleiten ben dat er nog weleens een toekomstige advocaat in mijn schuilt.

Een paar jaar geleden, toen ik weleens moest debatteren op de middelbare school, was dat dan ook een probleem. Ik vond het leuk om te doen, maar ik wil niet zeggen dat het mijn ‘ding’ was. Vaak was ik het (onbewust) eens met de argumenten van mijn tegenpartij, terwijl ik mijn eigen argumenten voor mijn zaak nog moest pleiten.

Afijn, toch niet heel erg handig in de rechtszaal lijkt me zo.