Het lokaal waar de capitulatie werd getekend.
Het lokaal waar de capitulatie werd getekend. Foto:

Eigenaar museum gaat in beroep tegen vonnis van de rechter

Vervolg van de voorpagina 

Bij de rechter werd dit in november 2021 aangevochten. Volgens Ad Los kan de gemeente de overdracht niet beperkt houden tot alleen het gebouw omdat er de afgelopen 27 jaar veel in het pand is geïnvesteerd. Ook stelt hij dat het schoolmeesterhuis onlosmakelijk verbonden is met het door hem gerenoveerde museumgebouw. Tevens wil hij dat zijn levenswerk, de opgebouwde museumcollectie, niet uiteenvalt.

De rechter gaat hier niet in mee. Al het genoemde doet volgens het vonnis niets af aan het eerste recht van koop. Het maakt dat de museumoprichter bij een overdracht aan de gemeente niets anders kan dan de school leeg opleveren.

Ad Los voelt niets voor het ontmantelen van zijn museum en hekelt de opstelling van het gemeentebestuur: “In Wageningen zijn ze jaloers op deze tentoonstelling, in Ridderkerk wordt alles in het werk gesteld om het te vernietigen!”

De advocaat van Ad Los gaat tegen de uitspraak in beroep.

Klaslokaal
Ad Los heeft in zijn museum onder meer het klaslokaal gereconstrueerd waar in 1940 de capitulatie werd getekend. Op basis van toen gemaakte foto's heeft hij het interieur hersteld. Poppen zijn gekleed in de uniformen die de betrokken Nederlandse en Duitse militairen op 15 mei 1940 droegen.

Voor de ingang van het museum staat een monument voor generaal Winkelman, de Nederlandse opperbevelhebber in de meidagen van 1940.